Защо Обама излъга за Осама

Какво е важно да запомним от разкритото от Сиймур Хърш и Едуард Сноудън за екзекуцията на Бин Ладен

Българската редакция на “Дойче Веле”, след нея и българските медии съобщиха, че публикуваният в броя от 10-21 май на “London Review of Books” разказ на ветерана на американската разследваща журналистика Сиймур Хърш за обстоятелствата около смъртта на Осама бин Ладен уличава президента Барак Обама в лъжа.

Това не предизвика сензация и не е първица: миналото лято Обама каза по CNN, че полет МН17 бил свален от територия, контролирана от “подкрепяни от Русия сепаратисти” - което също най-вероятно е умишлена лъжа. Особено като видяхме как разследването за сваления в Алпите от пилота-самоубиец авиолайнер приключи за три дни. Тази лъжа сигурно ще бъде цитирана заедно с лъжата на Бил Клинтън, че “нямал секс с тази жена” и лъжата на Колин Пауъл в ООН с епруветката.

Лъжата за Осама е важна не защото екзекуцията на шейха на “Ал Каида” бе ключов момент от пропагандната кампания на президента за преизбиране в 2012 г. - той щеше да бъде преизбран и без нея - а защото и убедително изнесеното от Хърш, и разкритото по същия повод от файловете на АНС на Едуард Сноудън, публикувано на 18 май в “The Intercept”, разкриват апокалиптична картина на хаос в ръководството на US военни и службите: системно нарушаване на йерархията, липса на координация, цензуриране на инакомислещи професионалисти. И системно лъгане - и то често импровизирано и самокатализиращо се - дето една лъжа води до необходимостта от нови, все по-сложни.

Нетърпимостта към лъжите на властта сред американците расте. Миналия месец документалният филм “Фронтова линия” по обществения тв канал PBS с участието на сенаторката Даян Файнстайн опроверга тезата на ЦРУ за “важността” на изтезанията за извличане на разузнавателни сведения за “куриера” на Осама, приета на юнашко доверие в холивудския филм “Нула часа и 30 минути” (Zero Dark Thirty). “The Daily Beast” пусна заглавие за “лъжите на ЦРУ”. Но лъжите за изтезанията са само върхът на айсберга.

Много българи поначало си “знаят”, че 11 септември бил “провокация на американските служби”. Това не е вярно. За мене 11 септември за малко не стана и страшна лична трагедия. Детето ми учеше на 300 метра от Световния търговски център - на телевизионните снимки училището им беше погълнато в облака. Час и половина след срутването, тичайки обезумели по улиците, не знаехме живи ли са. Но също е истина, че Осама никога нямаше да набере дързост за това сюрреалистично нападение, ако сем. Бин Ладен не бяха близки със сем. Буш.

Но ако 11 септември бе дръзко дело на фанатици ислямисти, ръководени от Осама, цялостната картина на света и “войната с терора”, рисувана от службите на САЩ оттогава насам, е общо взето измислена с цел оправдаване на извънредните разходи и пълномощия, на антиконституционните действия на силовите органи за превръщането на Америка в полицейска държава и силовото налагане на американската хегемония. Няма мислещ американец, който да одобрява това, поне аз не съм срещал. Тези дни Конгресът започна да разглобява някои от най-одиозните актове на полицейската държава - отказа да поднови “Патриотичния закон”.

Кои са главните лъжи, разкрити от Хърш? Проследяването на “куриера Ал-Кувейти” с “блестяща разузнавателна операция” и “уотърбординг” на пленник, показано в “Нула часа и 30 минути”, уж по архивите на ЦРУ, било измислица и не се потвърждава и от разкритите от Сноудън писма на АНС. В действителност Осама бил пленник на пакистанското разузнаване ISI от 2006 г.; информацията за местоположението му била дадена на ЦРУ от пакистански офицер, получил за нея голяма част от обещаната награда от 25 млн. долара. Самоличността на Осама била предварително потвърдена с ДНК, взета под легендата на задължителна имунизация в квартала.

Фамозният нощен рейд на “тюлените”, противно на твърдението, че станал без знанието на пакистанците, бил извършен координирано с тях. Часове преди атаката охраната на ISI била снета, токът в целия град - спрян. Единствен проблем пред “тюлените” била катастрофата на единия “Black Hawk” при кацането. Казаното за съпротивата на Осама, размахващ АК-47, за криенето му зад жените било измислица. Една от жените била ранена в крака от рикоширал куршум, но жените и децата не били разпитвани и останали на грижите на ISI. Осама, без оръжие, бил разстрелян от упор от няколко войници и въпреки твърденията не били правени опити да го хванат жив. Тялото му било разкъсано от куршуми, пренесено в чувал на хеликоптера и по свидетелства на войници части от него били разхвърляни по планините на Хиндукуш (!), а главата - доставена на ЦРУ.

Съобщение за екзекуцията било уговорено с пакистанците да се направи седмица по-късно в смисъл, че Осама бил ликвидиран в планината от дрон и останките били индентифицирани с ДНК анализ. Но катастрофата на вертолета, която нямало как да се покрие, подтикнала президента тутакси да излъже в ефир. От лъжата се породили проблеми и за американските военни, и за пакистанците. Първоначало не се предвиждало да има запазено тяло; сега се наложило да бъде измислено “погребението по ислямски обичай в морето” на авионосеца “Карл Винсън”. Погребението, разбира се, не било отбелязано в дневниците на кораба и не било известно на моряците от екипажа до завръщането им в Калифорния. На борда нямало нужния за обреда имам, който да прочете молитва на арабски. Най-пламенен противник на лъгането на президента и цялата последвала бъркотия бил тогавашният военен министър Робърт Гейтс. Според него вина за провала имали и Белият дом, и ЦРУ, които нямали търпение да се изфукат и присвоят заслугите.

Първоначалните съобщения за задържан при акцията огромен архив с много компютри с “три терабайта” информация, свидетелстващи за главен щаб за терористични операции, и по която се извършвала “огромна аналитична работа”, също не се потвърждават от архива Сноудън. Според Хърш при рейда били взети само няколко топа хартии, натъпкани в раниците на “тюлените”. За компютри не се споменава; в къщата изобщо нямало интернет. Осама, болен, живеел като знатен пленник, без никаква реална ръководна дейност, а и почти никакви терористични нападения след 2006 г. не се свързвали с неговата “Ал Каида”. Заети с измислянето на дейност на “Ал Каида”, аналитиците на ЦРУ проспаха раждането на “Ислямска държава”.

Статията на Хърш, която всеки знаещ английски трябва да прочете, завършва с думите: “лъгането на високо равнище си остава начинът на действие на американската политика, заедно с тайните затвори, нападенията с дронове, нощните рейдове на специалните сили, подминаването на командни звена и пресичането на тия, които могат да кажат “не”.

Като добър съюзник на САЩ и новопровъзгласена натовска “фронтова държава” България, заедно с другите от ЕС, е длъжна да изразява постоянно и на най-високо равнище пред Вашингтон сериозната си загриженост от това състояние на нещата, което застрашава и собствената й сигурност.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи