Ваканция е, ура! Хайде на училище

Ваканцията отдавна не е това, което беше. Дори командировките при баба и дядо станаха бизнес и вече има села, които си вземат внучета под наем. А тези, които си имат налично село, отиват там при изричното условие, че има бърз интернет или са заредени с достатъчно игри на таблетите.

Съвременните родители също не си падат по безцелното шляене на потомството през лятото, ако се съди по интереса им към занималните, които предлагат часове по чужди езици, лятно четене, смятане и познавателни игри. Новият хит са сугестопедичните курсове, в които бързо се учи чужд език.

Другите популярни занимания са дневните приключения в планината или месечното посещение на занималня. За децата, които остават в столицата през лятото, за малко над 100 лева има организирани седмични приключения на Витоша. Около 300 лева на месец излиза посещението в занималня. Има във всеки район на града. Програмата им е учене на език, четене, познавателни игри, задължителни разходки до близкия парк. Храната е отделно - 5 лева на ден за кетъринг или приготвени сандвичи от дома. Занималнята може да е само половин ден. Има отстъпки за второ дете или доведен приятел. В част от училищата има занимални срещу символични суми, а в тези с добра спортна база се предлагат и тренировки по различни дисциплини, и то безплатно. Много занимания предлага детският център „Многознайко“, който организира всеки ден от 8 до 18 часа посещения на музеите, историческите паметници, зоопарка, ботаническата градина и увеселителните центрове. „Грижим се за децата през работния ден. Правим изключения през лятото, като отваряме малко по-рано и съответно затваряме по-късно, за да е удобно на работещите родители“, каза Димитринка Тодорова, директор на центъра. Цената за един ден е 16 лв., а ако предплатите за един месец, цената е 15 лв.

Около 300 лева е средната цена за една седмица на детски лагер. Голяма част от организациите, които ги правят, са частни, но вече работят от години на пазара и имат добра организация. „Централен младежки клуб на скаутите в България” (ЦМКСБ) тази година предлага едноседмични лагери, предназначени за деца от 6 до 12 г. Ще се провеждат в периода юни-юли в Тетевенския, Троянския и Етрополския Балкан. Педагози и планински водачи ще се грижат за децата, които ще бъдат ангажирани от 9 до 22 ч. Хлапетата ще се включват в различни приключения като пейнтбол, риболов, въжени препятствия, каране на велосипеди, изучаване на скаутски ритуали и други. Цената е 280 лева. “Над 600 деца вече са записани при нас от цяла България, като предимно са от София. Учим ги как да пребивават в планината, да бъдат сръчни, да работят в екип и да изпитват любов към природата”, каза Румен Пощаков, председател на УС на ЦМКСБ.

Туроператори предлагат лагери извън страната, като о. Тасос например. Цената за 8 дни е 440 лв. В почивката е включено участие в карнавали, обучение със стрелба с лък, туристическо ориентиране и много спорт. Возене с лодки, каране на колела, посещение на водопади, къпане в минерални бани, организиране на палатков лагер, посещение на интересни села са част от забавленията, които се организират в Кресненското дефиле. “Разделяме на два вида нашите лагери - планини/реки и море. Тези, които са около реките, са приключенски и правим палатки, а на морските лагери учим децата на сърф и ветроходство основно”, сподели с нас Емилия Бегунова, ръководител на “Адвенчър нет”.

Градските лагери най-търсени за лятото

Детските градски лагери са най-търсените във Варна през лятната ваканция. Най-бързо се пълнят местата за зелените лагери "Млад турист" на туристическо дружество "Родни Балкани". Цените там са най-изгодни. Място във всяка от смените между 1 юни и 4 септември струва 85 лв. Около 600 деца от 7 до 12 г. всяка ваканция посещават забележителности край града, учат се да работят с карта и компас, да оказват първа помощ и да разпознават билките. Двойно по-скъп е лагерът "Градски номади", където хлапета от 6 до 11 г. учат йога, зумба, хокей на трева. 150 лв. излизат заниманията в приключенското училище на клуб "Чудните скали" с уроци по скално катерене, стрелба с лък и езда. Всички градски лагери се провеждат само в работните дни, като родителите осигуряват суха храна за обяд на децата.

Друг търсен вариант за лятото са частните занимални. Месечните такси са 300-350 лв. с изхранване. Има и оферти на ден за 12-15 лв. или 8-10 лв. за полуден.

По-заможните родители могат да подарят на децата си 5-звездна ваканция на брега на морето в СОК "Камчия". Цената на ден е 40 лева. Толкова струват и лагерите за варненчета в Пампорово, Паничище и Разлог.

Минифутбол на Младежкия хълм в Пловдив

Най-различни забавни игри, интересни занимания с приложни изкуства, минифутбол, планинско ориентиране и практикуване на любимите спортове чакат децата на Пловдив това лято. Всички те ще са напълно безплатни с изключение посещението на плувен басейн, който не е общинска собственост, съобщиха от Общинския детски комплекс в Пловдив. Новата му директорка Таня Караиванова е категорична, че лятната ваканция не е време за кръжоци и занимания на закрито. За целта основната дейност през юни, юли и август ще бъде пренасочена към общинската база в подножието на Младежкия хълм (Джендем тепе) и прилежащите площи около нея. "Имаме желание там да изградим игрище за минифутбол, както и децата да се занимават с ориентиране, приложни изкуства и да са повече сред природата", коментира Караиванова. Градската управа под тепетата пък планира да предостави безплатно голяма част от общинските спортни обекти за ползване от учениците под ръководството на треньори или инструктори, но графиците ще бъдат изготвени към края на май - началото на юни.

Стара Загора праща на море 800 деца

Близо 800 деца и младежи от Стара Загора могат да почиват организирано това лято на море, в почивна станция "Стара Загора" на къмпинг "Каваците" край Созопол, информираха от община Стара Загора. Заявки за ученическия летен отдих могат да се подават от училища, детски градини, неправителствени организации, спортни клубове, читалища и др. организации. Общо 9 смени са организирани за лято 2015, като първата започна от 8 юни, а последната - от 19 август. Всяка смяна е предназначена за 85 ученици и 15 души педагогически и помощен персонал. Прогнозната стойност на една карта за 10 дни е 120 лева, които включват закуска, обяд, следобедна закуска, вечеря, нощувка, транспортни разходи, застраховка и туристически данък за целия престой. От общината там подготвят и разнообразна програма за децата, които ще останат в града през лятото. По традиция за тях ще има дни за свободни посещения в плувния басейн, тенис кортовете, футболни и бадминтон игрища. Зоопарка, библиотеките, музеите и галериите също подготвят безплатни назимания за малчуганите през лятото.

Половин ден игри за 2 лева 

Обединеният детски комплекс в Шумен продължава заниманията с ученици и по време на лятната ваканция. От 15 юни до 31 юли са отворени вратите му по четири часа дневно. Всяка седмица ще бъде посветена на различни теми - забавна математика, театрално изкуство, литературни игри, екологични занимания. Сутрин децата ще имат кратка теория, а после ще следват игри и посещения в библиотеката и Градската градина. 2 лв. ще струват на родителите полудневните занимания. ОДК може да приеме до 25 малчугани.

Млади зографи ще иконописват по ерусалимския канон

Редовни занимания през цялото лято ще има утвърдилата се вече детска школа "Духовна пътека за млади зографи", водена от експерта богослов към отдел "Култура" при общината в Кюстендил Любляна Начева. 25-30 момчета и момичета ще усвояват трудния ерусалимски канон на иконописта, който не се удава и на професионалисти зографи, отбеляза тя. Неизкушените от църковната иконопис и падащи си по скоростите и движението ще се включат в серията колоходи и велопреходи, включени в каледнара на Обединения детски комплекс /ОДК/ . Десетки със сигурност ще се запишат в безплатните курсове за начинаиещи по плуване на градския плаж.

Безплатни клубове за малките край Дунав

Безплатни клубове по интереси и лагери ще спасяват лятната ваканция на децата в Русе. В Центъра за научно и техническо творчество на младежта от началото на юни всеки предобед хлапета ще се състезават със забавна математика, информатика и компютърни игри или ще конструират с ЛЕГО. Те ще се забавляват и ще участват в игри на открито. Общинският младежки дом и Общинският детски център за култура и изкуство разчитат да привлекат деца в спортни, театрални и танцови клубове.

Ежегодната "Лятна академия" на фондация "Бистра и Галина" пак ще събере за 2 седмици над 100 отличници от 10 до 18 г. В клуб "Приятели на библиотеката" в РБ "Любен Каравелов" също ще привличат малчугани с разнообразна програма. 13 открити басейна с осигурени спасители в общината ще отворят врати за децата срещу 2-3 лв. вход. Частните занимални предлагат целодневни грижи срещу 5-7 лв.

В Сливен - ваканция в музея

Все по-популярни в Сливен стават безплатните занимални, които от няколко години насам организират историческият музей, регионалната библиотека и повечето читалища в града. Заниманията са най-различни - от четене на приказки, изучаване на природата и рисуване до опознаване на стария сливенски бит, тъкане на стан и когато е възможно - експедиции до текущите археологически разкопки в района. Други семейства ползват услугите на частна агенция срещу заплащане. Интерес има и към ученическите лагери в чужбина - предимно в Турция и Гърция, които се оргинизират чрез посредничеството на туроператорски фирми. Все още обаче грижата за повечето деца през ваканцията остава на техните баби и дядовци, тъй като родителите са притиснати от безработица и ниски доходи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини