10 дни бунт на полицаи, надзиратели и пожарникари: 300 стартират протеста, не се разбраха с шефката на МВР (обзор)

300 полицаи, надзиратели и пожарникари дадоха старт на 10-дневни протести. След двучасово заседание днес синдикалните им лидери не се разбраха с вицепремиера Румяна Бъчварова. В срещата им участва и вицепремиерът Ивайло Калфин, който застанал твърдо зад пенсионната реформа.

Протестиращите, организирани от Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) и Синдикатът на служителите в затворите, се събраха в градинката до столичния храм “Св. Седмочисленици”. По-късно колоната им, озвучавана от полицейски свирки и думкане на тъпан, премина под прозорците на централата на МВР, както и край още три министерства - на финансите, на правосъдието и на отбраната.

“Синдикатите получиха отговор на всички въпроси, макар да нямаше ясно зададени въпроси”, обясни след заседанието Румяна Бъчварова. И продължи: “Не са им мотивите за пенсиите, искат да създават напрежение”.

“Не чухме нищо конкретно от ръководството на МВР. Но аз няма да съдя г-жа Бъчварова, стенограмата от срещата ще бъда публикувана, съдете я вие”, обърна се към протестиращите лидерът на СФСМВР Валентин Попов.

Румяна Бъчварова: Показват сила пред новото ръководство на министерството

„Не зная какъв точно резултат очакват синдикатите от нас.“ Това заяви в парламента вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова преди срещата със синдикатите. По думите й за ръковдството на МВР са ясни исканията за пенсионната реформа, но законопроектът трябва да балансира интересите на всички групи. „Би трябвало да се приеме такъв вариант, който да устройва всички, търсим най-добрите решения”, добави министърката.

„Основанията за този протест имат по-друг характер”, коментира Бъчварова, като според нея става въпрос да се покаже сила пред новото ръководство на МВР.

Ивайло Калфин: Няма да отстъпя за възрастта за пенсиониране

„Водил съм много разговори с представители на синдикатите в сектор „Сигурност”. В пакета за пенсионни промени са приети доста техни предложения. Не е прието само да се свали възрастта за пенсиониране или да се отложи с четири-пет години въвеждането й. Това няма как да стане.” Това заяви вчера вицепремиерът Ивайло Калфин, който бе поканен да участва на срещата със синдикатите в МВР.

„Всякакво разумно предложение съм готов да разгледам още веднъж. Въпросът е, че няма как за една група от обществото да има изключение, защото тогава няма да имам аргумент за нито една друга група да обясня защо примерно при полицаите е по-остър въпросът, а служителите в съдебната охрана трябва да приемат промените. Така че няма как да отстъпим от правилото да има възраст и тя да отговаря на актуалното състояние”, коментира министърът. Калфин посочи, че за миналата година средната възраст за пенсия в сектор „Сигурност” е била петдесет и две години и осем месеца. Това, което се предлага, е фактическото състояние да се узакони и с по два месеца плавно да се вдига възрастта, като след тринадесет години да достигне до 55 години.

5 искания на синдикатите

Ченгетата дават на съд наредбата за работното си време

СФСМВР депозира вчера жалба във Върховния административен съд срещу Наредбата на МВР за работното време. Тя бе публикувана в “Държавен вестник” на 2 юни 2015 г. и влезе в сила със задна дата - от 1 април 2015 г. Според синдикалистите тя нарушава правата на работещите на смени, които се трудят извънредно или ползват отпуск.

Протестиращите имат пет искания, като едно от тях се отнася до парламента, а останалите четири - към ръководството на вътрешното министерство. Полицаите искат 3-годишен гратисен период - до края на 2018 г. и намаляване на пенсионната възраст от 55 г.

Останалите 4 проблема, поставени от синдикатите са спиране на командировките по турската граница, край на надхвърлянето на нормативите за извънреден труд, стопиране на извършващи се или предстоящи структурни промени в МВР и водене на истински, а не на фиктивен социален диалог.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини