Светещи паметници: Две хубави очи, статуи, лъчи

Къде е сега поетът, та да излее в строфи избликналото всенародно чувство! Телевизиите бръмчат, радиата жужат, фейсбук изтрещя, а столичани все така се тълпят да се снимат под сияйния поглед на Самуил. Моментално се появиха вицове, като: "Къде ще се срещнем довечера - на Попа или на Вампира?" или "Стефан Данаилов застанал пред Паметника на Самуил и казал: "Абе, ти знаеш ли, че имаш страшни очи!", и миймове - златният робот Трипио със светещите очи (от "Междузвездни войни"), протегнал ръце към паметника, вика: "Тате!"

Все пак, за да покажем, че новият паметник в София не е единственият със светещи очи, се поровихме в мрежата и ето какво изкопахме - за сведение и забава на читателя.

1. Блуцифер (калка от Blue Lucifer - "синият Луцифер") на международното летище в Денвър.

10-метровата статуя, озаглавена официално "Мустанг", представлява син кон в пълни анатомични подробности. При поставянето си през 2008 г. тя скандализира обществеността в Денвър. Но капката на народното недоволство преля не от синия цвят на могъщото и красиво животно, нито от това, че жребецът приветства пристигащите на летището пътници, войнствено изправен на задните си крака, а от свирепия му, сякаш кървясал червен взор, който осветява нощта и вдъхва ужас.

Веднага плъзнаха страховити легенди във връзка с денвърския кон вампир. Една от причините е, че издигането му е свързано със зловеща кървава история. Синьото чудовище е причинило смъртта на своя създател. През 2006 г., докато инсталирали 4-тонната статуя, тя се стоварила върху скулптора си Луис Хименес и го смазала.

Абсурдното въздействие на сатанинския кон съвсем не се тушира от статуята на египетския бог чакал Анубис - божеството на смъртта и задгробния живот. Висока цели 8 метра, тя е втората придобивка на денвърското летище. Защо просто не са сложили един паметник на чесъна, ако са искали да се предпазят от таласъми и зли сили? - питат се чужденците, попаднали на този странен аеропорт.

2. Мерлион

Символът на Сингапур - Мерлион, е наполовина лъв, наполовина риба. Нищо чудно, че статуите му са навсякъде, дори и в някои хотелски стаи. Митичното създание се предполага, че носи благосъстояние.

Най-изтъкнатият Мерлион е този на о. Сентоса. Той е 37-метров гигант от бетон, издигнат през 1996 г. През устата му туристите могат да излизат и да се любуват на гледката. Нощем очите му не са просто оцъклени червени фарове. На моменти лъвът риба цепи мрака с поглед - пронизващи лазерни лъчи шарят в небесата. И това не са всичките му умения! Мерлион може да повръща светещи струи вода, при това на двадесетина метра разстояние. Той също така се обагря постепенно, докато заприлича на гигантско невъобразимо панаирджийско чучело.

3. Совите на Херълд скуеър

На Херълд скуеър в Ню Йорк има един чаровен паметник - по-скоро часовникова кула с няколко сови. На това място навремето се е извисявала сграда, която е съборена през 1921 г. Кулата е направена в памет на собственика Джеймс Гордън Бенет-джуниър.

Г-н Бенет бил маниак на тема сови и бухали. В офиса си гледал няколко живи птици и искал да бъде погребан в гробница с формата на гигантска 32-метрова сова, кацнала върху 23-метров пиедестал – добре, че архитектът, на когото било възложено епохалното дело, починал преди него, та Джеймс бил положен в земята като нормалните хора. Та същият този Бенет накарал покривът на сградата "Херълд" да бъде украсен с бронзови сови, чиито очи светели на кръгъл час, щом забиели камбаните на намиращите се наблизо часовници.

След събарянето на постройката часовниците (в тях все още има работещи чаркове от 1895 г.) и совите били събрани в общ паметник, издигнат през 1940 г. Оттогава те си красят това място, но очите на совите не светят само на кръгъл час, а се включват и изключват през цялата нощ. Буквално през секунда. Страхотия!

4. Тролът на Сиатъл

Под моста “Аврора” в Сиатъл се е скрил един почти реален трол. Той има само едно око - от автомобилна джанта. Създанието стиска в ръка истински фолксваген бръмбар. Народът е окуражаван да се катери по рамото на трола и да се опитва да му изкара единственото око - от постоянното пипане то се излъсква и сияе, когато върху него попадне слънчев лъч.

5. Ганди

Това е монтаж, честно казано. Идеята е, че всяка статуя би могла съвсем лесно да получи светлина в очите. Трябва ни само малко сол и брашно и две светодиодни лампички. По избор може да вземем и такива, които мигат.

Ето как става - разбъркваме на котлона малко вода и равни количества сол и брашно, за да си направим домашно лепило (не бива да използваме купешко, защото искаме да направим пърформанс, а не вандалски акт). Вместо лепилото може да използваме пластилин - белият би бил особено удачен за бялото на окото. Купуваме две (червени, зелени или сини) светодиодни лампички. Промъкваме се нощем до избрания паметник и го украсяваме. Ето на!

6. Севт III

Очите Севт Трети също сякаш просветват. Опалесцентният ефект се дължи на полускъпоценните камъни, от които са направени. Ако нямаха диодно осветление, монтирано отзад, и очите на Самуил щяха да изглеждат по същия начин. Те са от шлифован оникс, а зениците - от гагат.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини