"Сънди Таймс": Русия и Китай са проникнали в секретната информация на Сноудън

Русия и Китай са успели да получат достъп до криптираната разузнавателна информация, изнесена от Националната агенция за сигурност на САЩ (NSA) от Едуард Сноудън, но която той все още не е направил обществено достояние. За това съобщават "Ройтерс" и ДПА, цитирайки в. "Сънди таймс".

Заради това британската разузнавателна служба МИ6 е била принудена да изтегли свои агенти от операции във враждебни страни, заявява неназован представител от британското вътрешно министерство пред вестника.

В документите на Сноудън, в които са успели да проникнат Русия и Китай, е имало детайли за тайни разузнавателни техники, които биха позволили да бъдат идентифицирани британски и американски шпиони, допълва в. "Сънди таймс".

Говорител на кабинета на Дейвид Камерън отказа да коментира информациите.

Сноудън получи убежище в Русия през 2013 г., Тогава руският президент Владимир Путин настоя, че той трябва да спре да разпространява информация от масива на NSA. САЩ искат екстрадирането на Сноудън, за да го съдят за шпионаж.

Документите, които Сноудън открадна и част от които разпространи, показаха мащабите на американските програми за телефонно и интернет следене и доведоха до тяхното реформиране в САЩ.

Повечето от над 1 милиона документи, които Сноудън съхранява от времето, когато е бил служител на американската Агенция за национална сигурност, все още не са публикувани онлайн.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия