Безредици и в Гърмен, един е арестуван

Протестиращите в Гърмен предизвикаха безредици и опитаха да пробият полицейския кордон, пазещ ромската махала. Това се случи в неделя вечер, на поредното шествие по улиците на общината. То се провежда всяка вечер , а участниците отброяват дните до края на ултиматума, който дадоха на държавните институции- 18 юли. До тогава те искат да се разрушат незаконните 124 къщи в ромската махала.

Мирното шествие, в което участвали над 100 души, стигнало до разклона за ромската махала, където има охрана от жандармерия.

Изнервени от липсата на действия от страна на държавата, няколко души се опитали да преминат през кордона, а един замерил с бутилка служител на полицията. Имало е лек сблъсък, но без удари и екцесии.Три коли с жандармерия и около 50-тина полицаи са били на мястото на поредното шествие.

Няколко минути се блъскахме, но не ни пуснаха, разказаха участници в протеста.

В неделя задържан не е имало, но в понеделник сутринта е бил арестуван и отведен в полицията Иван Гогов, който е хвърлил бутилка към униформените.

Напрежението в района е от 23 май, когато над 200 роми нападнаха с брадви, ножове, камъни и дървени сопи няколко младежи в съботния следобед.

Пострадаха осем души. Това отприщи гнева към ромите и местните хора се вдигнаха на протест. Само полиция и жандармерията спасиха от линчуване тогава ромите. Протестите обаче не стихнаха и гърменци настояват институциите да сложат край на двойните стандарти.

Отложат ли и този път прилагането на закона и бутането на къщите, то ще има ефективни протести, гражданско неподчинение и всякакви форми на бунт, ще блокираме пътища, ще отидем и в София на жълтите павета, казват местните жители на Гърмен , дошло им до гуша от ромските набези и побоища.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини