Български удар с три медала

БАКУ - Българската борба направи удар с 3 медала в първия ден на битките при жените в "Хайдар Алиев арена“. Сребро отвоюва 20-годишното миньонче Елица Янкова в най-леката категория до 48 кг, а бронз заслужиха Евелина Николова (55 кг) и Тайбе Юсеин (60 кг).
Янкова загуби битката за короната от машината за победи Мария Стадник - двукратна №1 в света и 4 пъти еврошампионка, носителка на сребро и бронз от олимпиади.
Украинката, състезаваща се от 8 г. за Азербайджан, нашумя в Лондон 2012 и с получената премия от $500 000.
Във финала българката записа точка на честта - 1:12, но вече е сред звездите в категорията. Българинът Симеон Щерев, треньор на азерския тим, вдигна на рамене победителката с флага на домакините. За тима на Серафим Бързаков и Петър Касабов остана гордостта, че в първия ден при жените България има 3 медала срещу 2 на многомилионната селекция на домакините.
До финала световната ни шампионка за девойки преодоля испанката Бустабат (10:0), германката Шелин (5:2) и Исламова (Русия) след драма с 8:8. В полуфинала Янкова губеше с 0:6, но направи ефектно хвърляне за 4:6. После допусна 4:8 и пак предизвика емоционален взрив с ново хвърляне за 8:8 и спечели като последна постигнала точка.
Президентшата на Азербайджан Мехрибан Алиева награди призьорките в категорията, докато държавният глава ръкопляскаше от ложата. Стадник е от борцова фамилия - сестра й Алина стана шампионка в Баку 2015 под флага на Украйна в кат. до 69. Техният брат, както и съпругът на Мария също са медалисти от големи първенства в най-древния спорт.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт