Стефка Берова: Заедно с Емил Димитров получихме по 46 лева пенсия

Ситуацията със стари певци и творци не е жалка, а е смешна. Тъгувам за Борето Гуджунов, който си отиде засрамен, огорчен и отчаян. Той остави семейство без почва. А имаше такъв глас, толкова беше красив. След самолетната катастрофа му се отключи диабета. Изпитвам дълбоко уважение към него, към Мария Нейкова, към Емил Димитров. Страхотни бяха. Сега смъртта чака и нас. Това обяви пред Нова телевизия певицата Стефка Берова.

Тя коментира проблемът с малките пенсии на куп творци, които не успяха да докажат трудов стаж, след като преди години изгоря архивът на Концертна дирекция.

„Пенсионирах се с 46 лева, които сега се равняват на 138 лева. Пенсионирах се на 55 години, защото два месеца по-късно нямаше да имам тази възможност. Заедно с Емил Димитров подадохме документи. И ни дадоха по 46 лева. Сега чувам, че в Гърция е зле, но минималната пенсия е 450 евро. В България тя е 136 лева. Колко евро прави за българските музиканти?”, попита Берова.

Та разказа за пореден път, че проблемът с ниските пенсии на редица изпълнители и изгорелият преди години архив на Концертна дирекция.

„Липсата на архив е проблемът с пенсиите. През 2012 година говорихме Вежди Рашидов, който беше министър на културата, и той обеща да вземе мерки. И ги е взел. Но нищо не се случва. Казват ми защо не съм заделяла. Не сме получавали толкова много пари, за да отделяме за стари години. В момента става въпрос за около 15 творци като мене, които са мизерни пенсии. Аз не искам подаяние, а заслуженото да ми бъде платено. От 2012-а обаче не се е случило нищо”, добави още Стефка Берова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица