Сигналът за щурм на гетото в Гърмен - фалшив!

Полицията в Гоце Делчев бе вдигната на крак посред нощ във вторник, тъй като в 01,30 часа на телефон 112 е получен сигнал за щурм на ромския квартал Кремиковци в Гърмен .

Районът се охранява денонощно от три буса с жандармерия и полицаи след екшъна на 23 май, когато над 200 роми нападнаха група българи и раниха 8 от тях.

По телефона нощес било съобщено, че 50-60 българи въоръжени с твърди предмети нападат гетото.

Униформените веднага отишли на място и не заварили никакви щурмуваци.

Проверен бил и районът наоколо, но нямало външни лица.

"Категорични сме, че става въпрос за фалшив сигнал, подаден на телефон 112. Не е имало никакъв щурм, нито сблъсъци между полиция и протестиращи", увериха от ОД МВР - Благоевград.

Кметът на община Гърмен Минка Капитанова също потвърди, че няма никакви данни за опит за проникване в махалата през изминалата нощ.

"Това е опит за провокация, никой не е нахлувал в гетото, но искаме този сигнал да се раследва и установи кой е авторът и да си понесе санкцията, казаха от Инициативният комитет на протестиращите в Гърмен.

В Гърмен продължава всяка вечер протестиращите да правят мирни шествия.

Преди два дни обаче един от тях се държал грубо с униформените и хвърлял бутилки заради което бе арестуван и даден на съд за хулиганство. Заради инцидента , както и блокирането на пътя на два пъти, е отменено правото на протестиращите на шествия до махалата.

Заповедта е издадена от кметицата Минка Капитанова. Тя е ограничила правото на протестиращите да се събират само на общинския площад.

"Ние сме категорични, че няма да търсим саморазправа с ромите. Нашето искане е спрямо тях да се приложи цялата строгост на закона - да им съборят незаконните 124 постройки и да изселят, тези, които нямат адресна регистрация в общината", каза Иван Кременлиев председател на Инициативният комитет.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини