100% мажоритарен вот предлага ДПС (обзор)

Гражданите да бъдат питани дали да се въведе 100% мажоритарен избор на народните представители по време на референдума за изборните правила наесен. Това поиска председателят на ДПС Лютви Местан. Но даде да се разбере, че въвеждането на такъв вот ще доведе до това по-малки партии като ПФ и РБ да не влязат в парламента. При чиста мажоритарна избирателна система, когато всеки от 240-те депутати е избран от едномандатен район, в парламента ще влязат само ГЕРБ и ДПС и евентуално няколко депутати от БСП.

Според лидера на ДПС народните представители трябва да редактират въпроса за мажоритарен вот за референдума, внесен от президента Росен Плевнелив. В момента той звучи така: “Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно?” Местан обясни, че ако основният мотив е “да се съобразим с ролята на суверена, то волята е всички народни представители да бъдат избирани мажоритарно”. Затова ДПС предлага редакция: “Съгласни ли сте всички 240 народни представители да бъдат избирани мажоритарно?”

Ако идеята не бъде приета или “демагози гласуват против и подкрепят въпрос само част да бъдат избирани мажоритарно”, ДПС може да инициира подписка, с която да поискат допитване за 100% мажоритарен избор. Тогава още веднъж ще се реализира максимата: “Внимавай какво си пожелаваш, за да не ти се случи”, заключи Местан. Той припомни, че ДПС винаги е било против мажоритарния вот, “защото той ще заличи малките партии, политическия плурализъм”: “Ние не губим от мажоритарния вот, но ни води грижата за многопартийното представителство в парламента”.

Подкрепяме въпросите така, както са зададени от президента, защото съдържат в себе си много възможности, отговори задочно шефът на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ). Той смята, че това, за което говори лидерът на ДПС Местан, е една от тези възможности. “Тя е достатъчно крайна и предполага цялостна смяна на изборния модел. Ние предпочитаме смесения модел, в който има и мажоритарен, и пропорционален избор”, каза Кирилов. Той обаче допусна, че “ако суверенът ни даде възможност да коментираме по този въпрос, би могло да се обсъждат всякакви варианти”.

От другата партия в коалицията - РБ, подкрепиха предложението на Местан, но не съвсем. Съпредседателят на РБ Радан Кънев каза, че биха застанали зад “преференциална система без праг, което ще доведе до 240 мажоритарно избрани депутати”. Това е част от програмата на блока. Ако Местан има предвид 240 едномандатни района, Кънев е против, защото би означавало в България да останат само 2 парламентарни партии.

Съпредседателят на ПФ Красимир Каракачанов пресметна, че ако бъде въведен 100% мажоритарен вот, ДПС ще вкара 5 депутати. Пред “Труд” обясни, че е за смесена изборна система от германски тип.

Мая Манолова от БСП подкрепи всяка конкретизация на въпроса, “защото на хората трябва да им е ясно на какъв въпрос отговарят с “да” или “не”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика