Бедните общини Белица и Якоруда отказаха работни места заради политически страхове

Най-бедните общини в Пиринско отказаха 112 работни места по проект "Подкрепа за заетост" на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" заради политически страхове.

Това са общините Белица и Якоруда, чийто кметове са от ДПС. Градоначалниците на Якоруда Нурадин Кафелов и на Белица Ибрахим Палев са заявили на провелия се преди дни Областен съвет за развитие в Благоевград отказ, но без да се аргументират защо лишават общините от работни места.

"Тези хора ще бъдат назначавани по списъци одобрени от областната управа, тъй като те се явяват работодател по програмата. И понеже са от ГЕРБ, ще си назначат свои активисти което ще доведе до противопастяване на хората в общината. Вече хора на ГЕРБ в общината са правели подобни списъци. За да няма конфликти между хората, решихме да се откажем от тези работни места, та да има мир", каза кметът на Белица Ибрахим Палев. Същите са мотивите и в Якоруда.

Според активистите на ДПС от тези общини назначаването на безработните щяло да позволи да се манипулират наетите за местния вот наесен.

"Това са абсурдни неща. По този проект ще се назначават трайно безработни хора, определени от бюрата по труда. Не разбирам как в общини, където безработицата е над 50%, кметовете могат с лека ръка да се отказват от подобна възможност и да осигурят препитание на най-бедните хора", коментира пък областният управител Бисер Михайлов. Отказаните 112 работни места ще бъдат преразпределени по другите общини в региона.

По програмата се наемат безработни за 4 месеца на заплата от 380 лева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини