Ромите в Гърмен поискаха мир с ултиматум. Българите: Така няма да стане (обзор)

Ромите от гетото в Гърмен поискаха да се помирят с протестиращите срещу тях българи, като им поставиха ултиматум. " Определяме им среща, да дойдат и да седнем на една маса и да се помирим. Ако не дойдат до 12 часа в понеделник, то ще считаме, че тези протести са политически и платени", каза най-отраканият от махалата Юлиян Герасимов на пресконференция с медиите. Той обясни, че и ромите си сформирали инициативен комитет. В него членуват четирима души, представители на ромски фамилии.

"Ние смятаме,че този конфликт ще отмине и ще трябва пак да живеем заедно, ние никъде няма да ходим, ще останем тук, затова искаме да се разберем веднъж завинаги", казаха ромите.

Ромските лидери излязоха от анонимност едва когато видяха, че държавата не се шегува и от няколко дни представители на ДНСК описват незаконните им къщи и лепят заповеди за събаряне.

"Това стресна ромите и сега смятат, че ако се помирим, то всичко ще продължи постарому, ще спре процедурата за бутане на къщите и след някой ден пак ще тръгнат да крадат. Това няма да стане", заявиха пък от инициативният комитет на протестиращите в Гърмен. Те бяха възмутени, че ромите им дават някакъв ултиматум и се опитвали да внушават, че протестът им е платен. Според протестиращите някой им е дал съвет да говорят така.

Гърменци напомниха, че отброяват дните до техният ултиматум - 18 юли, който са дали на държавните институции да изпълнят закона и да разрушат незаконните ромски постройки. Според процедурите това би трябвало да се случи на 29 юни ако бъде избрана фирма изпълнител.

В същото време ромите от гетото заявиха, че нямат никакво намерение сами да си бутат къщите, те късат лепенките на ДНСК.

"Ако дойдат багерите пускаме децата пред тях, няма да допуснем да ни разрушат домовете. Ако това се случи ще съдим България в Страсбург", заканиха се ромските лидери.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини