Решават за фалита на КТБ до 2 седмици

Дали КТБ е изпаднала в неплатежоспособност точно на 6 ноември м.г., когато БНБ отне лиценза й? Това ще реши Софийският апелативен съд до две седмици. Спорът за датата на настъпване на отрицателния капитал на трезора стигна до втора инстанция след жалби от всички страни в процеса. Заседанието протече при открити врата.

БНБ, Фондът за гарантиране на влоговете, синдиците и прокуратурата не възразяват срещу решението на Софийски градски съд (СГС), който на 22 април обяви КТБ в несъстоятелност, но оспорват датата на настъпването й. Общото им становище е, че банката е била с отрицателен капитал още на 30 септември м.г., когато излязъл одитният доклад за капиталовата й неадекватност. Въпросът кога точно е настъпила неплатежоспособността е от изключително значение, тъй като прихващанията на вземания срещу дългове след тази дата са невалидни.

Макар според Закона за банковата несъстоятелност акционерите на КТБ да нямат право да обжалват фалита на банката, и „Бромак“, и „Бългериън акуизишън къмпани“ оспориха решението на СГС. Тезата им е, че КТБ е била в добро финансово състояние и лицензът й е отнет незаконно.

Според БНБ обаче в трезора е имало дупка от над 3,7 млрд. лв.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право