Скандал преди финал за световен рекорд, или защо отстраниха вегана алпинист Атанас Скатов от експедиция в САЩ

"Скъпи приятели, с много болка в сърцето и душата искам да ви съобщя, че за мен експедицията на Денали (връх МакКинли, Аляска, САЩ - б.р.) приключи преди още да съм стъпил в планината и да съм имал и най-малък шанс да тръгна към върха. Станах жертва на саботаж от един егоцентричен и противник на веганството планински водач на име Sebastian Grau от фирма ttp://mountaintrip.com - това написа българският алпинист Атанас Скатов на личната си страница във фейсбук.

Новината предизвика много вълнения, включително и сред обикновените хора, които подкрепят необикновения му проект: да постави световен рекорд като единствения засега веган, покорил 7-те континентални първенци. Атанас Скатов вече се качи на 6 от тях. Иронията е, че проектът му се препъна на финала преди последното предизвикателство - най-високия връх на Северна Америка (6193 м).

Версията на обвинената американска фирма "Маънтийн трип" за случилото се обаче е напълно противоположна. Фирмата е сред международно известните и осигурява логистика и водачи от 1973 г. насам. Скатов вече е ползвал услугите й по време на мисията си на Антарктида. Избрал я отново заради опита й в Аляска.

В писмото си Скатов заявява, че още от първия ден на експедицията, 7 юни, когато трябвало участниците да си изберат храна за преходите, установил, че няма веган храна за него. Но бил сигурен, че може да издържи 2-3 седмици на ориз и спагети и каквото си носи от България - ядки, сушени плодове и протеинови добавки. На 8 юни трябвало да излетят от Талкитна (град и едноименна местност в щата Аляска - б.р.) към базовия лагер, но заради лошото време останали на място още 4 дни. Какво се е случило по време на този престой?

Ето какво разказва Скатов: "...Бях провокиран всекидневно от гидовете и саботиран. Останалите 4-ма членове на експедицията също бяха против моето меню на хранене. Може би и това, че ми е последен връх от проекта "Севън съмитс", им действаше допълнително като трън в очите на всички... От едно малко словесно спречкване между мен и един млад водач... основният водач взе решение, че за мен експедицията е приключила. Явно веганството не се харесва особено на някои хора. След изповедта му в интернет светкавично бе организирана акция в защита на българския алпинист. Поддръжниците му разпространиха гневно писмо и призоваха всеки съпричастен да го изпраща на електронния адрес на фирмата.

Няколко дни след тези събития близки на сливенеца заявиха, че поддържат връзка с него, но отказаха да съобщят подробности, тъй като информацията е лична. Засега е ясно, че той още е в Талкитна.

Версията на "Маънтийн трип" за случая обаче е коренно различна. Тод Рутлидж, собственик и директор на фирмата, заявява директно "Д-р Скатов лъже!" в отговор на запитване от Пламен Петков, администратор на фейсбук групата "Сливен - това сме ние". "Премахването на алпинист от дадена експедиция никога не е за добро и ние винаги считаме това за последен ход, който предприемаме само и единствено след като сме изпробвали всички други варианти. Изключването на алпинист е нещо, което бихме направили единствено в случай, че имаме истински и документирани притеснения за сигурността на останалите членове на експедицията. За 40 г. това е първият случай, в който сме изключили алпинист от експедиция, преди групата да е потеглила към глетчера" - заявява Рутлидж. Той подчертава: "От уважение към д-р Скатов няма да споделя детайли около неговите действия, които ни подтикнаха да го отстраним. Но трябва да разберете, че той имаше много възможности да промени поведението си... той обаче избра да не се съобрази. Нека бъдем 100% ясни - нашето решение няма нищо общо с неговия избор на храна. Ако д-р Скатов разправя, че е отстранен, защото е веган, то това е 100% лъжа."

Собственикът на фирмата декларира още, че за българския алпинист е било осигурено разнообразно меню с по-добри и качествени храни от предоставените му на експедицията на Антарктида.

Атанас Скатов пое към хилядниците в началото на 2013 г. За две години и половина той покори най-високите върхове на Африка (Ухуру - 5892 м), Европа (Елбрус - 5642 м), Южна Америка (Аконкагуа - 6962 м), Австралия и Океания (Карстенц пирамид - 4884 м), Антарктида (Винсън - 4892 м). Той е стъпил и на покрива на света - Еверест (8848 м) в Азия. При експедициите си катереше с алпинисти от различни краища на света.

По думите му трима от тях, с които се срещнал, успели да покорят 7-те континентални първенци, но за период от 10 г. Амбицията му да посвети проекта си на веганството среща противоречиви коментари. Самият той често заявява: "Искам да докажа, че и без месо човек е здрав и издръжлив." И враговете му признават, че за подобен проект, при това за толкова кратки срокове, се изисква изключителна смелост. А от началото на експедициите до сега наред с признанието го следва и завистта. "Защото съм агроном, доктор по растителна защита от Хумболтовия университет в Германия, т.е. не съм алпинист, не съм спортист" - е едно от обясненията му. Дали и скандалният обрат в подножието на МакКинли е история за завистта, която убива мечтите? Вероятно повече подробности ще разберем след неговото завръщане.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл