Протестиращите в Гърмен не уважиха ултиматума на ромите за среща

Протестиращите от Гърмен не уважиха ултиматума за помирителна среща, който им бе даден от местните роми. Миналата седмица четирима от ромските тартори обявиха, че искат да седнат на една маса с българите и да се помирят и разберат, да живеят както преди. Ако това не стане, то ромите щели да считат че протестите в Гърмен били политически и платени.

В понеделник изтече ултиматумът на ромите, който само произведе гневна реакция сред протестиращите. Те определиха ултиматума като нагъл. "Ние и протестите не сме платени или политически натиснати, но ромите са подучени от някой да говорят така", казаха от Инициативният комитет на протестиращите. И допълниха, че с ромите няма какво да се срещат, а очакват от държавата да си свърши работата с незаконните къщи в гетото, спирането на кражбите по полето и домовете.

До 18 юли изтича ултиматумът на протестиращите към държавата. А до тогава всяка вечер те не спират да правят мирни шествия из Гърмен и стигащи до ромската махала. А тя продължава вече месец да се охранява от два буса жандармерия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини