Бракониерите се точат за богат улов въпреки забраната

ВИКТОР ДРЕМСИЗОВ

Еколози пуснаха в Дунав 51 183 риби от есетровия вид чига, тъй като те са вече на изчезване. “Всяка от новите чиги носи индивидуална метална марка. Тя е поставена в перката, защото не пречи на развитието на рибата и при улов няма как да попадне в човешкия организъм”, споделя Веселина Кавръкова, програмен директор на международната природозащитна организация “Световен фонд за дива природа”. Марката има за цел да проследи движението на рибите през следващите години и какво се случва с тях. Есетровите риби живеят в солени води, но се качват по течението на Дунав да си хвърлят хайвера.

Риболовът на есетрови риби е забранен от 2011 до 2016 г., така че тези риби имат шанс да пораснат и да увеличат популацията си. Възможно е забраната да бъде удължена.

Въпреки забраната често рибари ловят есетрови риби и ги продават на черно. Те са търсени, тъй като са много вкусни, нямат кости, а само хрущял, и се приготвят бързо и лесно на тиган. Цената на черния хайвер от есетровите риби е около 500 лв. за килограм. Отделно моруната и есетрата се продават по около 15 лева килото. Така една уловена моруна от 200-250 кг може да храни рибаря бракониер и два месеца.

Заради зачестилите проверки и суровите наказания обаче нелегалният лов се продава само на проверени хора.

В Дунав и Черно море вече са напълно изчезнали два вида есетрови риби - шип и атлантическата есетра. Застрашени са останалите четири: моруна, руска есетра, пъструга и чига.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини