Съдиите скочиха срещу декларирането на ценности

Съдии от Софийския апелативен район скочиха срещу предложението в Закона за съдебната власт магистратите да декларират пред Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС) бижута, скъпоценни камъни, нумизматични колекции и произведения на изкуството, чиято обща стойност надхвърля 10 000 лева.

На събрание на съдиите днес те разкритикуваха съдебната реформа, предложена от Министерството на правосъдието в тази част.

„Трябва да има по-високи изисквания към магистратите, но не може това да се превърне в безкрайно попълване на декларации“, възрази Нели Куцкова от Софийския апелативен съд (САС). Чуха се и критики, че едва ли не магистратите трябва да викат оценители за подаръците за рожден ден, за да преценяват дали стойността им надхвърля 10 000 лв. Възразиха също, че публичното деклариране е покана за крадци в домовете им.

Макар събранието да беше само за съдии, отношение взе и Незабравка Стоева от ВСС. „Няма европейска съдебна система, която да е подложена на подобен зверски режим. Живи хора сме. Все нещо ще пропуснем в тези декларации“, заяви тя. След това уточни: „Българските магистрати са честни, почтени и работещи хора.“

Алексей Трифонов от САС обясни, че не вижда защо декларациите трябва да се подават пред ИВСС, а не пред Сметната палата. „А и защо магистратите да декларират повече от началниците на държавни и изпълнителни агенции например“, запита той.

Критики се чуха и за предложението при писмения конкурс за повишаване магистратите да пишат есе по актуален обществен въпрос. „Това есе няма друга функция, освен да провери дали кандидатът правилно слага запетайките“, каза съдия Татяна Грозданова от Софийския окръжен съд.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право