С пари на народа Гриша Ганчев си купува ЦСКА

Бившият борец от село Микре използва славния футболен клуб в защита на своите интереси.

С темата за Гриша Ганчев в ЦСКА се спекулира отдавна, но тези дни бившият борец от с. Микре отново доказа на практика, че за него няма невъзможни неща, когато става въпрос за непозволени хватки. В борбата те се наказват и съдията поставя съгрешилия в партер, само че в бизнеса за такива като Ганчев правилата или не важат, или реферът си затваря очите.

През 2013г. ловешкият бизнесмен беше много близо до влизане в армейския клуб, а феновете на вечния съперник „Левски“ дори запяха песничката:

"Микре стана вашата родина,

Гриша Ганчев - вашият баща,

къщичка за пиленца ви е стадионът,

селяни са вашите деца..."

Преговорите с тогавашните собственици Димитър Борисов и Иво Иванов обаче се провалиха, защото Ганчев в крайна сметка отказа да поеме дълговете на червените от над 35 млн. лв. В разговор с боса на „Славия“ Венцислав Стефанов Ганчев дори се пошегувал: "Те имат повече задължения, отколкото моето куче въшки."

Само две години по-късно темата за Ганчев в ЦСКА пак е актуална, като този път и министър Кралев потвърди новината. Странното сега е, че дълговете на ЦСКА изобщо не притесняват Ганчев, напротив, същият твърди на всеослушание, че щял да ги „плати“, независимо че клубът ще рита в трета дивизия и остана без лиценз. Какво се промени?

Отговорът е очевиден. Гриша Ганчев спешно се нуждае от лице, от подкрепата на верни поддръжници, а какво по-добро лустро може да има от това да бъдеш собственик на един от най-успешните в историята на родния футбол отбори?
Разковничето обаче не се крие в самолюбието, в комплекси за малоценност или в някаква мания за величие, а намира своето логично обяснение единствено и само в отмъкването на „Петрол“ от държавата и във все още висящо като дамоклев меч над Ганчев обвинение за участие в организирана престъпна група за ДДС измами.

С поредица от непозволени прийоми Ганчев успя, след затварянето на КТБ, да овладее ключовото дружество „Петрол“, придобивайки първо собствеността върху основните му акционери - „Вип Пропъртиз“, „Корект Фарм“ и „Алфа Кепитъл“. Цената беше смешна - 10-15 хиляди лева, платени на подставените лица на Цветан Василев. След това ловешкият бизнесмен започна ударно да изкупува негарантирани депозити от фирми и физически лица (над 70), доверили парите си на фалиралата банка, натрупвайки по този начин значителни на хартия „вземания“ от КТБ. По силата на тези цесии впоследствие беше осъществено прихващане на задълженията на „Елит Петрол“ към банката, като така близо 200 бензиностанции изведнъж се оказаха в дружество, което, пак на хартия. няма задължения към финансовата институция. Разбира се, по договорите за цесии Ганчев дължи и към момента десетки милиони на депозантите в банката, но половин година по-късно вече всички са наясно, че плащане по тези цесии няма да има. Сигурно ще последват множество дела, но който от повторно изгорелите вложители в банката иска да го съди, може да се обърне към … ловешкия съд, защото междувременно всички фирми, свързани с „Петрол“, включително и „Елит Петрол“, смениха седалището си и вече се помещават в гр. Ловеч. Това обаче беше само първият рунд. След „изчистването“ на дълговете квесторите на КТБ Лютов и Костадинчев побързаха да заличат обезпеченията върху бензиностанциите, което позволи на новия собственик бързо да ги апортира в друго дружество под негов контрол - „Елит Петрол-Ловеч“, оценявайки ги само по на 100-150 000 лв. всяка. Веднага след това беше вписан и особен залог върху цялото предприятие на „Елит Петрол-Ловеч“ от друго подставено дружество на Ганчев - „Кристъл Асет Мениджмънт“, като в момента то вече „продава“ по реда на Закона за особените залози бензиностанция по бензиностанция на поредния бушон във веригата от дружествата - перачи на собствеността - „Прима Консулт Индъстри“ на 66-годишния Чавдар Йорданов.

Схема жалка, но реализирана под носа на държавата, и което е още по-лошо, със съдействието на самата КТБ в лицето на бившите й квестори. Така на финала на отмъкването на „Петрол“ Ганчев се оказа собственик на 200 бензиностанции, а във Фонда за гарантиране на влоговете няма да постъпи нито лев от налетите в холдинга близо 200 млн. евро кредити, щедро отпуснати от „банкера“ Василев.

Същевременно и към момента Гриша Ганчев продължава да е обвинен за ръководител на организирана престъпна група за източване на ДДС в особено големи размери, като няма изгледи делото да приключи в обозримо бъдеще.
При тази „достойна“ биография хапката „ЦСКА“ в момента се оказва твърде апетитна за имиджа на ловешкия бизнесмен. Или поне така си мисли той, защото твърди, че е готов да налива пари в клуба. Жалкото е, че ако въобще има пари, което е малко вероятно, като се знае как действа Ганчев, то те няма да са негови, изкарани с честен труд, а ще бъдат източени от отмъкнатия от държавата „Петрол“.

И ако футболистите на армейски клуб някога поставят на фланелките си тази марка, всички - и спортисти, и фенове, трябва да знаят, че не Ганчев е благодетелят на отбора, а целокупният народ, който плати масрафа на фараона Василев от над 3.6 млрд. лв.

А ако ЦСКА ще бъде използван като щит от бъдещия му собственик спрямо държавата - в опитите да си върне „Петрол“ или пък да осъди Ганчев за далаверите му и укриването на данъци, то славната история на този клуб и достойните му фенове едва ли заслужават подобно отношение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи