Министър Рашидов награждава със "Златен век" Ян Енглерт, изиграл отец Ередия в "Осъдени души"

Министърът на културата Вежди Рашидов ще бъде на кратко работно посещение във Варшава на 30 юни. На специална тържествена церемония, организирана от Българския културен институт във Варшава и в присъствието на посланика на Република България във Варшава Василий Такев, Рашидов ще награди с почетния знак на Министерството на културата „Златен век“ – печат на Симеон Велики, за техния принос в развитието и популяризирането на българската култура в Република Полша изтъкнатите полски културни дейци проф. Ян Енглерт - театрален и филмов актьор, директор на Народния театър във Варшава, Ян Хоростовски – почетен консул на Република България във Вроцлав и проф. Мариан Конечни – скулптор.

Полският актьор Ян Енглерт е известен на българската публика със забележителното си участие като изпълнител на главната мъжка роля (на отец Ередия) в българската филмова класика "Осъдени души" (1975 г.) на Въло Радев по едноименния роман на Димитър Димов.

По време на посещението си във Варшава министър Рашидов ще разгледа Кралската колекция на скулптурата – най-новият и най-актуален в момента полски музей на изкуството. Министър Рашидов ще посети и Народния театър на Полша, който тази година чества 250-та годишнина. От 2002 г. негов артистичен директор е Ян Енглерт.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура