Топ 10 - Смърт на терена

Оказва се, че да играеш футбол не е най-безопасното нещо на света. Статистиката е безмилостна – за първите 5 месеца на годината има 5 случая на смърт на терена. През 2013-а тези трагични случаи са 11. От 13 януари 1889-а, когато Уилям Купър намира кончината си на футболния терен до наши дни над 200 играчи са издъхнали по време на мач. Ето най-фрапиращите десет случая.

1. Светът още не може да осмисли в пълна степен това, което се случи на Марк Вивиан Фо в 37-ата минута на мача за Купата на Конфедерациите между Камерун и Колумбия през 2003 година. Но картината се е запечатала завинаги в съзнанието на зрителите. Камерата следи играта и в един момент внезапно се насочва към центъра на терена, където вече бездиханен е паднал Фо. Няколко часа по-късно светът разбра, че едва 28-годишният Марк Вивиан Фо е бил покосен от сърдечен удар. В разцвета на кариерата му за „Манчестър Сити“ и Камерун.

2. На 14 април 2012-а по абсолютно същия сценарий се разигра драмата с Пиермарио Моросини. Играе се първото полувреме от мача „Ливорно“ – „Пескара“ от Серия „Б“. 25- годишният полузащитник на „Ливорно“ се олюлява, после присяда и накрая пада неподвижен на земята. Бързата намеса на докторите не успява да спре решението на съдбата - необратим инфаркт. Картината къса сърцето, съиграчите и съперниците на Моросини плачат, гледката е разбиваща. Още на носилката е ясно, че това момче вече си е отишло от света.

3. Унгарецът Миклош Фехер издъхна, като остави един тъжен спомен. С последна усмивка, последвана от летален край! Събитията се разиграха само няколко месеца след фаталния инцидент с Фо. Обещаващият 24-годишен нападател, който вече бе сравняван с Алберт и Нилаши, се строполи на централната линия на терена. Отначало се наведе леко напред, а след това падна назад, като при нокаут - удар в бокса. И тук причината се оказа неоткрити навреме проблеми със сърцето. В „Бенфика” никога няма да забравят своя Мики!

4. Доста по-различен е случаят с нелепата кончина на индиеца Петер Бияксангзуала. След вкаран гол той тръгна да се прави на Мирослав Клозе, с неговите прословути три салта назад. Третото, последно салто на Петер, не се получи, както се казва на гимнастически език - не го разви докрай и падна жестоко на главата си. Резултатът - кома и след няколко дни смърт. Драмата се разигра на 19 октомври 2014 г. в мач от долните дивизии на индийското първенство. Добър урок за всички, които прекаляват в емоцията си след гол.

5. Испания още жали за безвременната смърт на изключителния талант от Андалусия Антонио Пуерта. На 28 август 2007 г. левият защитник на „Севиля” колабира в собственото си наказателно поле и гледката е ужасяваща. Не го спаси дори изключително бързата намеса на лекарския щаб. За съжаление нямаха възможност да помогнат на човек с толкова сериозни кардиологични проблеми, както се оказа после. На Пуерта много футболисти дължат живота си, защото след инцидента с него вече се правят изключително сериозни прегледи.

6. Сходна е ситуацията със защитника на бразилския „Сао Каетано” Паоло Сержио Оливейра да Силва, или просто Сержиньо. На 27 октомври 2004 г. в мач от бразилската Серия „А“ той почина от инфаркт още на терена. И тук лекарите бяха напълно безсилни, при все че намесата им бе повече от навременна. Дори при него бе опитано и дишане уста в уста. Мачът „Сао Каетано” - „Сао Пауло” бе прекратен, футболистите и длъжностните лица се събраха на центъра в кръг, отдавайки памет на колегата, който бе само на 30 г.

7. Хрвое Кустич напусна нелепо света заради инцидент на мач от хърватското първенство между отборите на неговия НК „Задар” и „Цибалия”. 24-годишният полузащитник се сблъска със съперник и полетя към рекламните пана, които и там, както по някои български стадиони, са прихванати върху циментова основа. Именно сблъсъкът с бетона доведе до необратими мозъчни усложнения, завършили със смърт. Злокобното произшествие за хърватския футбол се случи на 3 април 2008 г. 5 дни по-късно, без да дойде в съзнание, Хрвое почина.

8. Може би най-драматичният и уникален случай е с Фил О'Донел. 35-годишната легенда на шотландския „Мъдъруел” напусна света, като вкара победен гол срещу „Дънди Юнайтед” и бе аплодиран от 30 хиляди души. Никой обаче не разбра, че това ще е и последното действие на Фил, починал 2 дни преди настъпването на новата 2008 г. Сцената е сърцераздирателна - О'Донъл вкарва красив гол, тръгва да се радва към страничната линия, съотборниците го прегръщат, без да разбират, че всъщност той вече пътува към по-добрия свят.

9. По-различен случай на смърт е на Алберт Ебосе Боджонго. Той бе убит от сигнална ракета по време на мача от първенството на Алжир между неговия „Кабюлие” и ЮСМ „Алжер”. Камерунецът е уцелен в главата и минути по-късно приключва земния си път в местната болница заради необратими мозъчни травми. Трагедията е на 23 август 2014 г. и става причина правителството на Алжир да прекрати за неопределено време футболния шампионат. Алберт Ебосе бе на 24 години и бе преминал през младежките формации на Камерун.

10. Преди 5 седмици футболистът на аржентинския „Сан Мартин” Емануел Ортега загина на терена при нелепи обстоятелства. В битка за топката в края на полето бе засилен към рекламните пана от противников играч. Наглед обичайна ситуация, която се оказа с фатални последици. 10 дни след смъртта на Ортега съдбата му последва друг играч от аржентинската Примера „Б“ - Кристиан Гомес. Последният засега смъртен случай на терена бе на 13 юни т.г., когато почина нигериецът Давид Ония от малайзийския „Т-Теам”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят