Багерите влизат в Гърмен, ромите се заканват да се палят и да не излизат от къщите си

Първите четири незаконни къщи в ромската махала на Гърмен трябва да бъдат съборени в понеделник. Държавата успя да извърви процедурата за незаконното строителство в гетото под натиска на стотиците протестиращи българи, които дадоха ултиматум на институциите да спазят закона и да го приложат така, както правят с останалите граждани.

Бунтът срещу двойните стандарти избухна на 23 май, а поводът бе битов инцидент-българи направили забележка на роми за силна музика и последвало нападение върху тях от 200 цигани. При мелето пострадаха над 8 души. Това отприщи недоволството на малката община Гърмен и населението повече от месец не спира да протестира всеки ден и да иска държавата да прилага правилата еднакво към всички.

Багерите по план трябва да съборят 4 къщи, а на 13 юли още две ромски къщи.
"В тези домове живеят четири семейства с около 15 деца. Хората не са си изнесли багажа и нямат такова намерение, защото нямат къде да отидат", каза по този повод ромският водач Юлиян Герасимов. Няма да позволим бутане на къщите, нека багерите съборят домовете заедно с хората, те няма да излязат отвътре. А в другите две къщи живеят деца инвалиди. Бащите им заявиха, че ще се полеят с бензин и ще се самозапалят заедно с децата, ако им посегнат на къщите, каза ромския тартор.

Кметица Минка Капитанова заяви, че не може да осигури друг подслон за фамилиите, на които домовете ще бъдат бутнати и прехвърли топката на социалните институции. Те пък от своя страна обясниха, че общината трябва да предложи вариант.

В неделя ромите, уплашени от предстоящата акция, поискаха при тях да отиде омбудсманът на държавата Константин Пенчев с надеждата, че той можел да спре багерите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони