Морето се затопли, сафридът поскъпна

Затоплянето на морската вода, чакано от хиляди зажаднели за плажни удоволствия летовници, опразни мрежите на варненските рибари. От седмица уловът е почти нулев, само хабим гориво и време, оплакват се те. "Макар и горещините още да не са започнали, рибата вече започна да търси сянка. Пасажите се изтеглят навътре, където стигат само по-големите кораби. Днес например една трицонка даже не сме хванали. От далян вадим от време на време по 20-30 кила сафрид. Време е да сгъваме такъмите до есента", коментира доайенът на рибарската кооперация "Алея Първа" Димитър Пасев.

Заради "сушата" в морето цената на сафрида скочи. Докато в началото на юни рибарите продаваха пресния улов за 6-7 лв./кг, сега искат по 10-12 лв. И на рибната борса във Варна цената на черноморския сафрид е закована на 10 лв. Най-скъпо там се харчи леферът - за 40 лв. килото, а бебето му - чернокопът, изобщо липсва на щандовете. "Рядко го доставят, като дойде партида, я търгуваме по 22 лв./кг", обясниха продавачи. Според тях най-много се харчат евтините риби - пресен гюмюш от нашето крайбрежие за 2 лв. килото и гръцка хамсия за 1,50 лв. Домакини често купували и охладена гръцка риба тон за 10 лв./кг, която приготвяли еднакво успешно и на тиган, и във фурна. Имало клиенти и за ципурата и лаврака за 16 лв./кг, които пак пристигат охладени от южната ни съседка. По-евтино ресторантьори и гастрономи пазаруват от борсата на "Север експорт". Пазарът върви като миналата година - търси се основно прясна риба и няма спад на потреблението, коментираха оттам. На борсата кило току що уловен сафрид се търгува за 8 лв., а каята - за 4-5 лв. В момента ударно се вадят рапани за износ по 15 лв./кг.
Колебанията на цените в магазините не влияят на ресторантските менюта, където надценките са достатъчно големи, за да тушират разликите. Във Варна по традиция най-поръчваната риба е трицоната. В евтините капанчета порцията струва 3 лв., а в ресторантите край брега е 4,50-5 лв. На Златни пясъци обаче не продават рибата на народа. Там сафридът се предлага на цени от 10 до 16 лв., докато в града е 7,50-9 лв., а в курорта Св. Св. Константин и Елена се намира и за 7 лв.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони