Това не е държава, викат циганите в Гърмен (обзор)

"Това не е държава, щом ни бутате къщите и не казвате къде да отидем. Разчитахме на Бойко Борисов, на омбудсмана, на по-учените хора в България, но явно циганите никой не ни иска. От 60 години живеем тук, защо точно сега се сетихте да ни бутате?“ Това крещяха ромите от Гърмен, когато видяха, че няма шега и багери идват, за да бутнат незаконно изградени къщи в махалата.

Рано сутринта в понеделник циганите се бяха събрали в центъра на гетото и заявиха, че имат стратегия за недопускане на багерите.

„В една къща сме складирали камъни и бомбички, дойдат ли да ни бутат, подпалваме и техниката, и къщите, децата поливаме с бензин и драсваме кибрита“, твърдяха мургавите. След това с викове „Бойко, Бойко!“ набързо събраха подписка, която искаха да пратят до парламента и премиера Борисов с искане да отложат наказателната акция.

Към 10 ч ромският тартор Юлиян Герасимов беше привикан от полицията, служители на строителния надзор и областната управа. След 10-минутен разговор Герасимов даде команда на ромите да почнат сами да рушат домовете си и да спасяват покъщнината. Така циганската съпротива беше сломена.

"Срещу държава и власт не се рита! Вижте колко жандармерия има. Да ни бият ли искате, няма смисъл“, каза Герасимов след срещата с институциите. А те дадоха един час отсрочка на собствениците на планираните за бутане къщи да спасяват каквото могат.

Точно в 12 ч багер влезе в гетото и разруши планираните първи четири незаконни къщи. Жандармерия охраняваше периметъра. Жените и децата ревяха, пищяха и кълняха наред, но други буйства нямаше.

В четирите къщи живеят 15 деца. Жени от „Социални грижи“ ги държаха за ръце и се мъчиха да ги успокояват. Ромите се опитаха да запеят песента „Моя страна, моя България“, но гласовете им секнаха при появата на багера разрушител.

Зам. областният управител Асим Адемов, който е бил общински съветник в Гърмен, каза, че ромите са жертва на управлението на предишния кмет Ахмед Башев. Той им издал незаконни декларации за търпимост, подвел ги, че ще им узакони имотите.

29 цигани си купили земя, но земеделска, а не в регулация и не са имали право да строят върху нея. Ромите се хванаха като удавници за сламка и заявиха, че ще заведат съдебни дела срещу общината за измама.

Рушенето на къщите стана пред очите на областния управител на Благоевград Бисер Михайлов, шефа на полицията Христо Разсолков, отдел на ДНСК и социалните служби. Само кметицата на Гърмен Минка Капитанова се скри и не дойде в махалата.

В крайна сметка семействата от четирите разрушени къщи остават на улицата. Те ще бъдат приютени временно от роднини. Нито една институция не каза каква алтернатива предлага на хората, всички препращаха към кметицата Капитанова. А тя от месец повторя, че няма решение на проблема. В махалата живеят 801 роми, от които 345 са деца.

И ДВЕТЕ СТРАНИ СА

ГНЕВНИ НА ПОЛИТИЦИТЕ

От инициативния комитет на протестиращите българи от Гърмен заявиха, че са доволни от акцията. Но те обещават да бдят, докато не паднат всички 124 незаконни къщи в гетото. Управляващите да не си мислят, че като бутнаха четири бараки, ще ни замажат очите, заканиха се протестиращите.

Те заявиха, че ултиматумът им към властта остава в сила. Искането е до 18 юли (рождения ден на Васил Левски) да бъдат премахнати всички незаконни къщи в махалата, а незаконно пребиваващите роми да бъдат изселени.

"Тук нито един политик повече да не е стъпил! Няма да намерят гласове за изборите. Нито за Минка (кметицата на Гърмен - б.р.) ще гласуваме, нито за други, приключени са!”, гневят се циганите.

На 13 юли ДНСК продължава с разрушаването на следващите две къщи, в които живеят деца и инвалиди.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини