Гръцкият пожар: Катастрофа или ново начало за Европа

Европейските лидери и ултралевият гръцки премиер Алексис Ципрас си обявиха война заради свикания от него за неделя – 5 юни, референдум за предлагания от международните кредитори на Гърция пакет „пари срещу реформи”.

Ципрас първо обяви в неделя вечерта, че еврогрупата и ЕЦБ се опитват да „смажат волята на гръцкия народ”. А след това отправи нова настоятелна молба до лидерите на останалите 18 членки на еврозоната и председателите на ЕК и ЕП да удължат с един месец приключващата днес спасителна програма за Гърция, за да може да напълни гръцките банки с пари. Подобна молба бе отхвърлена в събота от еврогрупата, след като СИРИЗА обяви, че ще прави референдум.

Вчера Ципрас звънна на шефа на ЕК Жан-Клод Юнкер и му обясни, че със спирането на помощите ЕС недопустимо се опитва да повлияе на гърците преди вота. И Юнкер избухна по-късно на пресконференция: „Ще кажа на гръцкия народ, който дълбоко обичам, че ако отхвърли предложенията ни, цялата планета ще види в това отдалечаване на Гърция от еврозоната и от Европа, не бива да се самоубивате, защото се страхувате от смъртта!”

С последните думи той цитира първия германски канцлер Ото фон Бисмарк пред Райхстага на 9 февруари 1876 г., който ги е употребил по отношение на тогавашно решение на Франция превантивно да увеличи числеността на армията си.

Юнкер продължи с твърдия тон, като заяви, че ЕС няма да излиза с нови спасителни оферти за Гърция, защото сегашните не са „просто глупаво затягане на коланите”. Но допълни, че вратата за преговори остава отворена, защото също както през 80-те години, и сега Брюксел не искал „Платон да е в Б групата”. Преговорите с кредиторите обаче не били игра на чифт-тек, защото в случая „или всички печелят, или всички губят”. „Сблъскването на една демокрация с други 18 не е поведение, подобаващо на великия гръцки народ”, предупреди Юнкер и завърши на гръцки: „Няма да разочароваме гърците, дано и те не ни разочароват.”

В Берлин Ангела Меркел отхвърли молбата на Ципрас за удължаване на заемите, предаде кореспондентката ни Ваня Енчева. „Няма законово основание за това”, заяви канцлерката и предупреди, че не може само Европа да прави компромиси, защото така ще си навреди сама в дългосрочен план. Отстъпки трябва да има и от гръцка страна: „Ако изгубим способността си за компромиси, Европа ще е изгубена!”

Вицеканцлерът Зигмар Габриел, както и френският президент Франсоа Оланд и италианският премиер Матео Ренци заявиха, че гръцкият референдум ще е всъщност за оставане в еврозоната.

За да контрира намесата на ЕС в кампанията преди референдума, СИРИЗА обяви, че градският транспорт в Атина ще е безплатен до понеделник.

Ципрас: Страшен е единствено страхът

Депозитите на хората са в безопасност, също и заплатите и пенсиите”, заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас късно в неделя, след като обяви, че се налага правителството да обяви принудителна банкова ваканция и мерки за капиталов контрол. И призова гърците към спокойствие и търпение.

Те обаче извиха дълги опашки пред банкоматите минути след изявлението му. А какви точно са рестриктивните мерки стана ясно чак сутринта.

Всички банки в Гърция и атинската борса остават затворени до идния вторник - 7 юли, втория ден след референдума за оставане в еврото. Датата може да бъде променена с решение на финансовия министър Янис Варуфакис, както и поставеният дневен лимит от €60 на човек за теглене на пари от банкоматите. Ограничението не засяга банкови карти, издадени в чужбина.

Пенсиите и заплатите се превеждат само по електронен път, а плащанията с банкови карти в магазините и интернет банкирането в рамките на Гърция остават неограничени. Забранено е изнасянето на капитали в чужбина.

„В тези съдбовни времена не бива да забравяме, че единственото, от което трябва да се страхуваме, е самият страх”, успокои Ципрас сънародниците си с „изчуруликване” в туитър.

Той цитира известната реч на US президента Франклин Делано Рузвелт при встъпването в първия му мандат на 4 март 1933 г. в разгара на Голямата депресия. Тогава демократът зове американците да не се поддават на „безименния, сляп и неоправдан ужас, който парализира необходимите усилия за обръщане на отстъплението в настъпление” и вини за кризата алчността и късогледството на банкерите и бизнесмените. Веднага след речта си Рузвелт обявява 4-дневна банкова ваканция и началото на своя Нов курс.

БНБ: Българската банкова система не е застрашена

НОСЕТЕ СИ ДОСТАТЪЧНО ЕВРО В БРОЙ В ГЪРЦИЯ, СЪВЕТВА ВЪНШНО МИНИСТЕРСТВО

Банките в България, включително тези с гръцко участие, нямат нито вземания от гръцки кредитни институции, нито инвестиции в ценни книжа на гръцкото правителство, а капиталовият контрол в Гърция няма правна сила у нас. Затова влязлата в сила банкова ваканция и капиталов контрол в южната ни съседка няма пряко влияние върху стабилността на българската система, обяви БНБ.

Централната банка посочи още, че трезорите с гръцко акционерно участие - Пощенска банка, ОББ, Пиреос и Алфа банк, поддържат ниво на ликвидност и капиталова адекватност, които са над средните за банковата система на България.

През миналата година близо 65% от акциите на "Пощенска банка" станаха собственост на американско-канадски инвеститори.

Възможно е страната ни да спечели от ситуацията в Гърция, например по отношение на инвестициите, коментираха експерти пред „Труд”.

„От началото на кризата през 2009 г. чуждите инвестиции към нашия регион, включително и към България, вече спаднаха драстично. С излизането на Гърция от еврозоната може пък да се сложи край на тази несигурност и това да успокои инвеститорите”, каза икономистът Георги Ангелов. Според Божидар Данев от Българската стопанска камара гръцката банкова ваканция обаче ще повлияе отрицателно на износа ни за Гърция.

„Не се наблюдава пренасяне на паниката от Гърция към България, точно обратното – има увеличаване на депозитите в цялата ни банкова система, гръцките ни съседи изглежда си теглят парите от собствената си страна и ги харчат в България и Македония, където им е по-евтино”, коментира финансистът Емил Хърсев пред „България Он Еър”.

Централната банка в Скопие разпореди македонските банки да изтеглят всичките си депозити и заеми от гръцките. Въведени са и „временни превантивни мерки” срещу отлив на капитали от Македония в Гърция. Подобни мерки взе и Сърбия.

Междувременно МВнР препоръча на пътуващите до Гърция българи да си носят достатъчно евро в брой и предупреди, че снабдяването с гориво на част от бензиностанциите там е неритмично и че хотелиерите изискват плащане в брой.

ЕЦБ отхвърлила молба на Гърция за €6 млрд.

Управителният съвет на Европейската централна банка е отхвърлил отчаяна молба от Атина да получи още €6 млрд. по механизма за спешна финансова помощ.

Призивът за фискална помощ е бил отправен в неделя вечерта - малко преди да бъдат обявени банковата ваканция и капиталовият контрол в Гърция, съобщи Ройтерс, като се позова на източник от франкфуртската централа на ЕЦБ. Ръководството на банката дало още да се разбере, че макар и да оставя механизма в действие, няма да одобрява нови финансови инжекции за Гърция преди референдума на 5 юли.

Надвисналият гръцки фалит срина за кратко вчера еврото под $1,10. Индексът на 600-те най-мощни европейски банки падна още сутринта с 3,9% и бе на път да регистрира рекорден еднодневен срив за последните 4 години. В ранния следобед борсата във Франкфурт бе „олекнала” с 3,3%, парижката - с 3,4%, миланската - с 3,72%, мадридската - с 3,66%. Само падането на лондонския борсов индекс бе по-ниско - с 1,59%.

Цените на различните видове петрол поевтиняха средно с $1,55 за барел.

От Кипър, който единствен досега в еврозоната бе въвеждал капиталов контрол - от март 2013 г. до април т.г., бе отправено тревожно предупреждение към Гърция. „Веднъж въведат ли се такива мерки, незабавно се сигнализират пазарите, че нещо не е наред с банковия ти сектор, много е трудно след това вдигането на капиталовия контрол”, каза бившият зам.-управител на кипърската централна банка Спирос Ставринакис.

##########

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини