Изнасят кюстендилски череши за Русия и Румъния

Износ на череши от Кюстендилско се прави за Русия през Сърбия и за Румъния в търсене на пазари за богатата реколта от доходоносния плод т.г., казаха информирани вчера. Става дума обаче за ограничени количества за търговци, които "пробиват" при тежката конюнктура и наложените от ЕС санкции срещу Москва. Не е ясно при какви цени - на самите пунктове плащали по 1,50 лв. за килограм, коментират ангажирани в бранша. На един етап се заговори и за износ през Армения - там обаче каналът не сработил.

Напрежението в Кюстендилско заради спряното изкупуване и ниските цени - 60-70 ст. за килограм, се покачва, казаха вчера от с. Таваличево, където се събраха над 300 производители и собственици на черешови масиви. Тонове череши от 3-4 дни седят и се похабяват по гаражи, мазета, складове или на градините. Към 60% от черешите не са обрани и са по дърветата. Над 3000 хиляди души, сред които и цели семейства от Северозападна България и Годеделчевско, наети за берачи срещу 30-40 ст. за килограм, сега бездействат, каза Кирил Генин, собственик на черешов масив в селото.

Вчера при протестиращите дошъл кметът на общината Петър Паунов /от Дясна коалиция/. За четвъртък се готви митиниг на разгневените черешари пред общината, каза шефът на кооперация "Спасение" в Таваличено Борислав Гогев-Шипоко.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес