Заради кризата в южната съседка: Гръцки пенсионери умуват да се заселват у нас

Кризата в Гърция е уплашила пенсионерите им, на които вече веднъж им били намалени пенсиите и заради това те обърнали поглед към България в търсене на по-добър живот.

В агенциите за даване на имоти под наем в Петрич и Сандански е имало доста обаждания от възрастни гърци, които се интересували как вървят наемите за апартаменти. Те споделяли,че получават 600 до 800 евро и с тези пари смятали, че ще живеят по-спокойно у нас, ако решат да се заселят.

А иначе паника пред българските банкоматии опашки от гърци няма, защото дори и да теглят у нас пак ще получат ограничените 60 евро на ден.

Реакцията на бизнеса в Северна Гърция заради острата криза ще се усети у нас едва в следващите месеци. Сега е рано, казват местните банкери в Благоевград. Техният опит показва, че при първата вълна на кризата отпреди 4 години е имало бум на регистрации на български фирми от гърци заради високият ръст на данък печалба. Тогава стотици гръцки бизнесмени си пререгистрираха фирмите у нас, както и автомобилите, превозваческите фирми, за да заобиколят огромната данъчна тежест.

Тези гърци имат сметки у наши банки, но не са проявили досега паника и не са си теглили парите, казват банкерите.

Кризата не се е отразила и на нашите туроператорски фирми. Напротив - клиентите им за море в южната ни съседка са нараснали в сравнение с предишен период, особено тъй наречените еднодневни турове. Нашенци, почиващи по Бялото море, казаха, че няма повишение на цените по морските заведения и хотели. Но наблюдавали притеснение и страх у местните жители от неизвестността , а пред банкоматите в Гърция по морските курорти имало опашки предимно ог гръцки граждани.

В Благоевград пък всяка седмица се изсипват цели автобуси с гърци, които идват на традицонен шопинг . Купуват дрехи, обувки , алкохол и храни, казват, че тук са по-евтини.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини