На 21 март 2018 да почерпят

Генков на преговори с „Локо“ (София)

Прахът на Стивън Хокинг ще бъде положен в Уестминстърското абатство

Полицията в Пловдив издирва мъж, намерил портфейл с много пари и не го върнал

Старт на ремонта на „Графа“ с финала на европредседателството Корейци искат да правят тикет системата на София

Реферите стягат редиците през уикенда

Висшето поскъпва с 12 на сто от есента По-евтино ще бъде обучението само в Софийския университет, намаленията са между 200 и 500 лева

Доналд Тръмп заяви, че може да се срещне с Владимир Путин в най-близко бъдеще

Тъмната страна на вечното дерби

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 21 март 2018

Язовир “Кърджали” е започнал да прелива

Без банкови такси за плащане към ведомства Прилагането на облекчението ще зависи от всяко ведомство

Отказват на клиент да му продадат алкохол, той хвърля ръчна граната Двама души бяха убити и още няколко ранени в столицата на Молдова Кишинев

„Люлин“ предава от Марс

Руското МВнР покани всички посланици на среща по случая Скрипал на 21 март

Защо “Ислямска държава” успява

Най-богатата терористична организация търгува с нефт и антики, събира данъци и получава помощи отвън

Всяка структура, стъпила върху определена територия, е много по-лесна цел от разпръснатите мрежи

Границите на Халифата, такъв, какъвто той беше обявен на 29 юни 2014 г. от “Ислямска държава” (ИД), в първия от дните на свещения за мюсюлманите месец Рамазан, обхващат територия от приблизително 80 000 кв. мили, което е повече от територията на Великобритания и около 6 милиона население, напълно сравнимо с това на Дания, Финландия или Ирландия.

Месец след създаването си, към август 2014-а ИД вече контролираше една трета от Сирия, в това число по-голяма част от нейните нефтени полета. Тя се разпростря от Багдад до Алепо, от сирийската северна граница до иракските пустини на юг. Под неин контрол попадна и една трета от Ирак. След началото на военната кампания по въздух, започнала през септември 2014 г., организацията загуби инерция, ресурси и жива сила, но продължава да бъде сериозно предизвикателство за региона и притегателен идеал за джихадисти от цял свят.

Защо халифатът донесе на “Ислямска държава” популярност и подкрепа, която други радикални терористични организации, в това число и “Ал Кайда”, никога не успяха да спечелят?

Създаването на ИД, където животът е организиран по правилата на Шариата, е може би най-радикалната промяна в Близкия Изток след подписването на договора Сайкс-Пико след Първата световна война. Идеята за халифата винаги е била привлекателна и вдъхновяваща за ислямския свят; изследване от 2007 г. показа, че 65% от населението на четирите най-големи мюсюлмански страни желае да живее в една държава под едно управление. Темата за халифата навлезе отново в публичния дискурс след т. нар. Арабска пролет и оттогава не престава да бъде предмет на спорове между по-либерално настроени мюсюлмани и ислямистки движения. Той е сладката мечта на редица национални и транснационални радикални мрежи, като се започне от Хисб-ут-Тахрир и се свърши с “Ислямска държава”. Той е цветът и каймакът на символизма на ИД, който привлича не само ветерани от Афганистан, Либия, Балканите и Кавказ, но и бойци от Тунис, Ливан, Саудитска Арабия, Мароко, Турция, Европа, САЩ и Австралия тъй катоим предлага колективна идентичност и мисия за спасение. Халифатът е не само възкресяване на спомена за минало величие, но и проект затова, как ислямското политическо и духовно единство може да намери политическо представителство чрез някакъв тип транснационална власт.

В епохата на националните държави това представителство, разбира се, не може да има друг прочит, освен сектантски. Като част от джихадисткото направление в салафизма ИД предложи не само сектантски, но и изключително насилствен прочит на халифата.

Самото му обявяване стана възможно в идеологическия вакуум в Ирак и Сирия, образуван съответно сред 2003-а и 2011 г. и първоначално той беше посрещнат добре от местното население – това е и една от основните причини да го има.

Сунитските общности в Ирак го подкрепиха, защото правителството на Ал Малики успя да ги маргинализира до такава степен, че практически да ги изключи от политическия живот на страната. Заплатите от 400-500 долара, които получават работещите млади мъже сунити в “Ислямска държава”, и което е по-важно – усещането, че са защитени от произвола на шиитското правителство, засилват лоялността им към Халифата. Ето какво писа за подкрепата на местните Патрик Кокбърн, независим шотландски журналист, който отразява събитията в Близкия Изток от 1979 г.: „В Мосул “Ислямска държава” тероризира населението, но също така контролира цените на храните и квартирите, така че плодовете и зеленчуците да бъдат по-евтини, отколкото в най-близките кюрдски градове Ирбил и Духок. ИД, която иззе милиони тонове зърно от държавните силози в Ирак, гарантира работата на пекарните и ниската цена на хляба. За много от сунитите от Мосул ИД е по-благоприятна отколкото сектаризма и престъпността на иракската армия и федералната полиция през последните десет години, когато те държаха града.“ По същата причина сунитите в Сирия, изморени от издевателствата на правителствената армия, невъобразимата корупция на офицерите и чиновниците на правителството на Башар

Асад и неспособността им да осигурят минимално благосъстояние и спокойствие, предпочетоха управлението на ИД.

“Ислямска държава” днес се оценява като най-богатата терористична организация. Като основен източник на нейното финансиране се очертава нелегалната търговия с нефт, от която се възползват всички – в това число и правителствата на Сирия и Ирак. На второ място е търговията с антики, и, разбира се, данъците върху доходите на населението от контролираните територии. Не на последно място е помощта на Саудиска Арабия и монархиите от Залива, повечето от които днес разбират, че са създали чудовище, което не са в състояние повече да контролират.

Няма съмнение, че военният капацитет на ИД е друг фактор, който допринася за нейния авторитет и могъщество. Това се дължи най-малкото на две обстоятелства. Първо, тя разполага с почти 50 000-на армия от високо мотивирани и постоянно обучавани в сурови бойни условия бойци, които са сурово санкционирани за всяко отклонение или неподчинение. Второ, лидерството на ИД се формира от обединението в пламенните джихадисти и професионални офицери от армията на Саддам, голяма част от които бяха обучени в бившите социалистически страни; обединение, осъществено буквално пред погледа и в присъствието на коалицията на желаещите, която навремето подкрепи инвазията на САЩ в Ирак. Описвайки контактите на едните и другите в един от най-строгите американски затвори в Ирак, Джеймс Скайлар Геронд казва: „Много от нас в Камп Бука бяхме наясно, че вместо просто да лишаваме от свобода задържаните (джихадисти и баасистки офицери), ние създадохме тенджера под налягане за екстремизма“.

Създаването на халифата донесе ред значителни непосредствени успехи: бърза териториална експанзия, завземането на важни в стратегическо отношение пунктове, рязко покачване на авторитета и влиянието, както и справянето до известна степен с вътрешни опоненти и врагове. В същото време обаче халифатът се натъкна на онези подводни камъни, за които беше предупредил Осама Бин Ладен през 1996-а: обвързването с определена територия прави всяка организация конкретна и фиксирана цел, която може да бъде поразена много по-лесно отколкото нейните неуловими, мрежови структури, разпръснати в неопределени географски измерения.

*Авторката е преподавател по политология в Софийския университет, изследовател по въпросите на тероризма и разрешаването на конфликти.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.