На 26 април 2019 да почерпят

Пиенето на алкохол подобрява паметта

Във Върховния административен съд е постъпила жалба срещу решението на ЦИК за избор на доставчик на машините за гласуване

Китайска база на Марс отворена за посетители Съоръжението се намира в пустинята Гоби

Местят финала за Купата през уикенда

„Медицински надзор“ започна проверка по случая с мъжа, който почина вчера пред Пета градска болница

Путин: КНДР се нуждае от гаранции за сигурност Първата среща на върха Москва-Пхенян продължи над 5 часа (обзор)

Полицията в Шри Ланка е арестувала трима души и е открила гранати в Коломбо

Милиони губи хазната от сивия сектор в строителството Не можем да вдигнем заплатите при търгове с критерий най-ниска цена, категорични са от бранша

Йозджан Дениз и Аслъ Енвер пяха в Израел

„Труд Уикенд“ – един вестник за празниците

Армията „окупира” София за 6 май Близо 1000 души набиват крак на жълтите павета на Гергьовденския парад

Данъчните провериха 1800 заможни българи Получиха информация за 51 купени автомобила в чужбина

Двама души са загинали при стрелба в Москва

Мехмед изоставен заради липса на пари (обзор) Намереното бебе в Пловдив без малко да загине на паркинг

От днес минималната заплата е 380 лева

От 1 юли минималната работна заплата се вдига на 380 лв. при 360 лв. досега. Така общо за първите шест месеца минималната заплата се увеличи с 10%. Последното увеличение беше в началото на тази година с 20 лева.

За последните 15 години минималната заплата у нас е нараснала около 4 пъти. Така през 2000 година тя е била 79 лева, което означава, че на час работникът е получавал под 50 стотинки. А 2007 г., когато страната ни влиза в ЕС, тя вече е 180 лева. Досега получаваната заплата от 360 лв. – без осигуровките и данъците, не покрива дори прага на бедност, който е 286 лева. Справка в НАП показва, че за първите 4 месеца от миналата година малко над 80 хиляди души са осигурявани на минимална работна заплата. За същия период тази година техният брой е с около 2 хиляди по-малко. В сравнение с Европа страната ни е с най-ниската минимална работна заплата, която е почти 10 пъти по-малка от най-високата в ЕС. Така например в съседна Румъния най-ниското заплащане е почти 220 евро, а в Люксембург тя е почти 2 хиляди евро, пише БГНЕС.

За сравнение минималната работна заплата в САЩ за януари 2015 г. е малко над 1000 евро.

От 1 юли ще има и увеличение на пенсиите. Всички, които са отпуснати с начална дата 31 декември 2014 г. ще бъдат повишени по т.нар „швейцарско правило“ с 1,9% /50% от ръста на средния осигурителен доход и 50% от ръста на инфлацията за предходната година/. Така средната пенсия става 321,44лв.

Вдига се и минималната пенсия, като става 157,44 лв. при досегашна 154,50 лв. От това следва да се увеличат и други плащания като наследствената пенсия, която е 75% от нея. Социалната пенсия за старост на хората над 70 години с ниски доходи става 115,15 лв. Увеличават се и пенсиите за инвалидност, които нарастват с 9,85 до 160% в зависимост това дали е социална, военна гражданска или друга.

От 1 юли се вдига и таванът на пенсиите като става 910 лв., при досегашните 840 лв., което е 35% от максималния осигурителен доход, който тази година е 2600 лв.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.