Слави и Ку-ку бенд забиват в O2 Арина в Лондон на 9 юни Най-голямата зала в Европа ще отвори врати за родните музиканти

Чужденци разбиха сладкарница в София и откраднаха десерти Нарушителите сами признават вината си

Русенци на протест за чист въздух

Русия е готова да помогне за решаване на конфликта в Африн

Ученик помогна за залавянето на крадец, опитал да разбие къща

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” във вторник, 20 февруари 2018

Почетоха Левски в Сливен и областта

Виктор Орбан към Бойко Борисов за Западните Балкани: Заби брадва в голямо дърво (обзор)

Санират, ако намерят още пари Довършват само сградите, където ремонтите са започнали

“Елпром Троян“ с технологичен скок в бъдещето

Поклонението пред паметта на Васил Левски в София през обектива на “Труд”

Чадърите в Бургас само от бяло до охра

Чуждите инвестиции в имоти паднаха с 83% Пред декември намалява върнатото финансиране на компаниите майки

Отпадат строителни такси ОП внесоха промени в Закона за устройство на териториите

Румен Радев: Днес сме република. Но чиста ли? Свята ли?

От днес минималната заплата е 380 лева

От 1 юли минималната работна заплата се вдига на 380 лв. при 360 лв. досега. Така общо за първите шест месеца минималната заплата се увеличи с 10%. Последното увеличение беше в началото на тази година с 20 лева.

За последните 15 години минималната заплата у нас е нараснала около 4 пъти. Така през 2000 година тя е била 79 лева, което означава, че на час работникът е получавал под 50 стотинки. А 2007 г., когато страната ни влиза в ЕС, тя вече е 180 лева. Досега получаваната заплата от 360 лв. – без осигуровките и данъците, не покрива дори прага на бедност, който е 286 лева. Справка в НАП показва, че за първите 4 месеца от миналата година малко над 80 хиляди души са осигурявани на минимална работна заплата. За същия период тази година техният брой е с около 2 хиляди по-малко. В сравнение с Европа страната ни е с най-ниската минимална работна заплата, която е почти 10 пъти по-малка от най-високата в ЕС. Така например в съседна Румъния най-ниското заплащане е почти 220 евро, а в Люксембург тя е почти 2 хиляди евро, пише БГНЕС.

За сравнение минималната работна заплата в САЩ за януари 2015 г. е малко над 1000 евро.

От 1 юли ще има и увеличение на пенсиите. Всички, които са отпуснати с начална дата 31 декември 2014 г. ще бъдат повишени по т.нар “швейцарско правило” с 1,9% /50% от ръста на средния осигурителен доход и 50% от ръста на инфлацията за предходната година/. Така средната пенсия става 321,44лв.

Вдига се и минималната пенсия, като става 157,44 лв. при досегашна 154,50 лв. От това следва да се увеличат и други плащания като наследствената пенсия, която е 75% от нея. Социалната пенсия за старост на хората над 70 години с ниски доходи става 115,15 лв. Увеличават се и пенсиите за инвалидност, които нарастват с 9,85 до 160% в зависимост това дали е социална, военна гражданска или друга.

От 1 юли се вдига и таванът на пенсиите като става 910 лв., при досегашните 840 лв., което е 35% от максималния осигурителен доход, който тази година е 2600 лв.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.