Игра ни учи да разпознаваме фалшивите новини

Валентин Радев за убийството в „Люлин“: Не се работи само по една версия

Протести в Румъния заради отстраняването на директора на Националната дирекция за борба с корупцията

Общината в Разград закрива местна детска градина в средата на учебната година

Евростат: България е на четвърто място в ЕС по брой убийства

Австралийският вицепремиер подава оставка в понеделник

По време на нападението в гимназията във Флорида е имало въоръжен помощник-шериф

Сблъсъци между италиански антифашисти и полиция в Торино

Над 400 мирни граждани са убити край Дамаск през последните пет дни

Пореден протест на надзирателите в Пловдив

Нов трус от 3,8 по Рихтер разлюля Асеновград

400 кг кокаин откриха в пристройка на руското посолство в Аржентина

Шофьор заби кола, пълна с туби с бензин, в болница в Кънектикът

“Милан” пак би “Лудогорец”

Борисов вечеря с лидери в Белгия Срещата се проведе в замъка Хертохинедал край Брюксел

Украйна спря да купува газ от Русия, цената не я устройва

“Нафтогаз Украйна” прекрати от 1 юли покупките на руски газ, поради липса на съгласие за цената му. Това се посочва в съобщение за пресата на украинската компания, пуснато във вторник вечерта.

“Във връзка с изтичането на 30 юни 2015 година на срока на действие на допълнителното споразумение между НАК “Нафтогаз Украйна” и “Газпром”, а условията за бъдещи доставки на руски газ за Украйна не бяха договорени днес (вторник, бел.ред.) по време на тристранните преговори във Виена, “Нафтогаз” прекратява покупките на газ от руската компания”, се казва в съобщението, пише БГНЕС.

В същото време компанията подчерта, че Украйна ще продължи транзита на газ за Европа “в пълно съответствие с договорните условия”.

Министърът на енергетиката и въгледобивната промишленост на Украйна Владимир Демшичин съобщи след тристранните преговори за газ във Виена, че Киев ще продължи да купува газ от “други източници”, съобщава “Интерфакс”. Той отбеляза, че цената 247,2 долара за 1000 кубически метра газ, установена за третото тримесечие, не устройва украинската страна. В Киев са очаквали, че цената ще се определя по условията на “зимен пакет” с отстъпка най-малко 30% до около 200 долара за хиляда кубически метра. Демшичин добави, че Украйна ще настоява за подписване на споразумение за целия отоплителен сезон.

От своя страна министърът на енергетиката на Русия Александър Новак изрази мнение, че решението на Украйна да преустанови покупките на руски природен газ се дължи на политически мотиви. В допълнение, той заяви, че отстъпката за “Нафтогаз” не трябва да надхвърля 40 долара за 1000 куб.м, защото в противен случай цената ще бъде по-ниска от пазарната, пише РИА”Новости”. “Ние сме много изненадани, че Украйна иска много по-ниска цена – тя не отговаря на днешните пазарни условия”, каза Новак, като подчерта, че предложената цена не подлежи на преразглеждане.

Демшичин съобщи, че на Украйна не достигат за вкарване в подземните газохранилища най-малко 1 милиард долара. Новак от своя страна отбеляза, че обемът на газ в подземните съоръжения на Украйна за да може да бъде запазен транзитът за останалата част на Европа, трябва да бъде най-малко 19 милиарда кубически метра, следователно “Нафтогаз” трябва да вкара в хранилищата поне още 7 милиарда кубически метра газ. Въпреки това, той не изключи, че Европейският съюз ще предостави помощ на Киев около 2,5-3 милиарда долара. “Еропейският комисар спомена днес такива числа, като 1,6 милиарда долара. 600 милиона от ЕБВР, и МВФ обмисля възможността за отделяне на средства”, каза министърът.

По-рано във вторник руската страна отказа да подпише тристранен обвързващ протокол за резултатите от газовите преговори с Украйна във Виена. На преговорите между Русия, Украйна и ЕС трябваше да се постигне споразумение за доставките на газ за Украйна и неговия транзит към Европа през територията на страната през есенно-зимния период. Подобен тристранен протокол бе подписан от Русия, Украйна и ЕС през октомври 2014 г., със съгласуване на така наречения зимен пакет от документи. Документът бе валиден до края на март 2015 г. и не бе продължен. В момента съществува “специален режим” на доставки, според който Украйна получава предплатен газ.

По-рано “Нафтогаз Украйна” се бе обърнала към “Газпром” с искане за предоставяне на отстъпки за горивото след изтичане на срока на отстъпката в края на второто тримесечие. Както подчерта министър-председателят на РФ Дмитрий Медведев, Москва е готова да отговори с разбиране към Киев. Като се вземат предвид всички фактори, крайната цена на газа за Украйна през третото тримесечие трябва да възлиза на 247,18 долара за хиляда кубически метра. Съответното постановление бе подписано от премиера на Русия в понеделник, 29 юни, припомня лента.ру.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете