Рускиня украси 700 коня с 2 милиона кристала Блогърката Дария Радионова кара бавно бързата си кола, за да я забелязват

Парламентът прие окончателни промени в Закона за търговския регистър

Срещата във Владивосток приключи, Путин я определи като „съдържателна“

Нова експлозия разтърси Шри Ланка Причините за нея все още са неизвестни

Танковият призрак изпълзя от скрина Борисов не бива да се бои от военен преврат. Генерали-пенсионери преврат не правят

Защо в индийските сериали няма секс?

Днес спират камионите над 12 тона по автомагистралите

Ким Чен-ун се надява на засилване на традиционните връзки с Русия

Временно е ограничено движението по АМ Тракия заради инцидент

Започна срещата на върха между Путин и Ким Чен-ун (СНИМКИ И ВИДЕО)

Днес е Велики четвъртък – най-важният ден от Страстната седмица

Шри Ланка е била предупредена преди месеци за мрежата от екстремисти

Путин пристигна във Владивосток за преговорите с лидера на Северна Корея

Невъзпитаната българска корупция Защо ни липсват таланти в това широкоизвестно масово световно явление

На 25 април 2019 да почерпят

Гърция официално ще фалира до месец

В 1.00 часа в нощта срещу сряда изтече крайният срок за Гърция да плати вноската по дълга си към Международния валутен фонд (МВФ). Въпреки че дължимите 1,6 млрд. евро не бяха преведени, Гърция не изпада автоматично във фалит, а се превръща в неизряден платец. Реално, до истинския фалит има още един месец – ако няма плащане, до две седмици фондът трябва да изпрати предупредително писмо на националната банка, а след още две седмици да информира и членовете на управителния си съвет. Едва след това може да се говори за истински фалит.

Премиерът Алексис Ципрас отново призова гърците да гласуват против Европа в неделя и обвърза политическото си бъдеще с изхода от референдума. Той обеща да подаде оставка, ако все пак страната реши да остане в Еврозоната, защото не можел да понесе отговорността за още бюджетни съкращения.

Ако еврото остане, Гърция ще има същите проблеми, както досега – раздут публичен сектор, който поглъща много средства; прекалено щедра пенсионна система, която освен големи по размер пенсии, дава редица възможности за ранно и преференциално пенсиониране; недостатъчна ефективност при събиране на данъците; неефективно използване на публичните средства. Специалистите, които смятат, че е възможно Гърция да остане в Еврозоната са единодушни – дали при Ципрас или при друг премиер, реформите са необходими, при това бързо. Дали от тройката или не, Гърция отново ще се нуждае от заеми, отбелязва Нова ТВ.

Повечето експерти прогнозират тежка криза, ако Гърция напусне Еврозоната. Новата валута, вероятно драхма, ще поевтинее рязко. Това ще намали значително покупателната способност. Вносът ще поскъпне. Гърция внася стоки за 62 млрд. долара. Това не е извънредно голяма сума, но някои неща, без които не може, са включени в нея. Нефт и петролни продукти съставляват над 1/3 от вноса. Лекарства, които Гърция не произвежда сама, ще поскъпнат значително. Скок ще има в цената на електрониката, автомобилите и частите за тях и още редица стоки.

Някои експерти сочат, че в дългосрочен план излизането от еврото има положителни страни. Може да се увеличи посещаемостта от туристи. Страната ще стане по-привлекателно място за преки инвестиции. Всичко това обаче ще има ефект след време, с което гърците не разполагат, поради тежкото финансово положение на страната.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.