На 24 май 2018 да почерпят

Пътувай и чети с ретро трамвая на 24 май

Алпинистът Атанас Скатов след завръщането си от Хималаите: Налудничаво е, но смъртта там е нещо естествено

Италианският президент Серджо Матарела връчи мандат за съставяне на правителство на Джузепе Конте

Вдигат пенсиите с 3,8% от юли (обзор) Минималната за осигурителен стаж и възраст става 207,60 лв.

Юлия Скрипал в първо изявление след изписването си от болницата: Събудих се с новината, че с баща ми сме били отровени

Ръст на сделките с имоти в курортите Банско и Слънчев бряг са първенци

Проф. Христо Пимпирев: Мечтая Антарктида да дава повече за човечеството и България да е там

Полицаят заплашвал военния преди смъртта си (обзор) Съдът остави Ангел Желязков в ареста

Иванчева изпързаля правосъдието

Шофьорът на автобуса от катастрофата на магистрала “Тракия”: Казах на пътниците да отворят аварийните кранове и да излязат, аз бях последен

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в четвъртък, 24 май 2018

Мая Манолова: Парите за здраве тази година са увеличени, но с това се увеличиха и проблемите

Съдът окончателно пусна АМ „Струма“ през Кресненското дефиле

Ремонтират бул. „Тодор Каблешков“ в София

Музеят в Търново показва луксозни вещи на търговеца Евстати Селвели

Луксозни вещи на търговеца Евстати Селвели представя Регионалният исторически музей /РИМ/ във Велико Търново. Експозицията с уникатите е от поредицата “Непознатото наследство” на културната институция. Предметите и тяхната история в 5-минутен клип с 3D анимация могат да се видят до края на юли в специална витрина в Музей “Възраждане и Учредително събрание”.

“През Възраждането Велико Търново е бил един от най-добре развитите занаятчийски и търговски центрове в българските земи северно от Балкана. Съществено значение за стопанския просперитет на града и региона в края на ХVІІІ и първата половина на ХІХ в. има разширяването на търговските отношения и връзки с европейските държави, които се активизират осезаемо след Кримската война. Заслуга за това имат някои от най-големите търговски къщи в старата столица, ръководени от будни и предприемчиви българи”, разказват историци от старата столица.

Един от тях е Евстати Хаджиниколов Селвели (1801/8-1871). Роден в семейството на стария търновски род Селвелиеви, получил образование в гръцко и българско училище, той развива мащабна за времето си търговска дейност, като работи самостоятелно и в съдружие с редица изявени търновци, като Хаджи Минчо Цачев, хаджи Николи Минчев, Атанас Михайлов и др. Основаното от тях съвместно търговско дружество функционира от 1841 до 1865 година, като открива свои постоянни представителства във Виена и Цариград.

“Евстати Селвели ръководи Виенската кантора и седалището в Търново. Търговската къща поддържа активни контакти с Австрия, Русия и Англия, внася разнообразни манифактурни и колониални стоки и изнася местни земеделски произведения”, уточняват музейни уредници.

Евстати Селвели е не само един от най-видните търговци в града, но и член на Търновската градска община, председател на местното търговско съдилище, активен участник в борбата за църковна независимост. Последните години от живота си прекарва във Виена, където ръководи делата на търговската фирма.

Свидетелство за материалното благополучие и изискания европейски вкус на Евстати Селвели са съхраняваните в РИМ негови лични вещи. Безспорна проява на лукс са запазените два комплекта трапезни прибори за сервиране, поставени в специално изработени дървени кутии с цветна художествена украса и изящен релефен кант отгоре. Изобразените върху кутиите сцени се отличават със своя детайлен рисунък и носят стиловите особености на бароковото изкуство.

Приборите са от сребро, всеки комплект се състои от вилица, лъжица, нож и десертна лъжичка. В основата дръжките им са украсени с релефен флорален орнамент, над който са гравирани две ръкописно изписани латински букви -“Е” и “S”, представляващи монограм на собственика Евстати Селвели. Високото качество на изработка и орнаментиране, както и наличието на производствени щемпели и монограми дават основание да се предположи, че двата сребърни комплекта за сервиране са изработени по поръчка на търновския търговец в някой от реномираните европейски ювелирни центрове през втората или третата четвърт на ХІХ в.

Сред личните вещи на Евстати Селвели се откроява едно луксозно цигаре с дължина 19 см. То се състои от три сегмента, направени от сребро, кост или рог и кехлибар. Основната част на цигарето е сребърна, богато орнаментирана, изработена с майсторска филигранна техника. Към нея посредством малък костен сегмент, оцветен в черно, е прикрепен добре полиран мундщук от кехлибар. Цигарето е поставено в удобен кожен калъф, подплатен с кадифе. Върху него ясно се различава печатът на производителя – австрийската фирма “Раух” със седалище във Виена.

Представените лични вещи на Евстати Селвели се отличават със своята изящна изработка и дават представа за материалните възможности, естетическия вкус и високия стандарт на живот на един от най-ярките представители на търговското съсловие в старата столица. Те илюстрират навлизането на европейските стоки и модни тенденции в бита и ежедневието на българския възрожденски елит от средата на ХІХ в.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.