Калфин: Правата на работещите в селското стопанство ще са много по-защитени

Хората, работещи в селското стопанство, ще са много по-защитени с текста, който предлагаме, отколкото са сега. Това заяви вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин от парламентарната трибуна по темата за промените в Кодекса на труда отнасящи се за еднодневните трудови договори за селскостопанските работници.

„Изглежда допълнително просветление е дошло и сега има неразбиране. Този текст не е импровизация, продукт на нескопосана работа. Този текст е подкрепен от синдикати, работодатели”, изтъкна Калфин, обръщайки се към депутатите от БСП като добави, че тук става въпрос за нещо специфично. „Ако ви попитам във вашия регион как се обработва и добива реколтата, дали сте готови да отговорите? Дали тогава, когато се наемат хора на социални помощи и не сключват договори, за да не си ги прекратят, не е социална експлоатация?”, попита Калфин.

По думите му и работодателите имат интерес от тази промяна, защото сключвайки този договор, работниците са застраховани. „Държавата има интерес, защото по тези договорите се плащат осигуровки. Брои му се за пенсия и този ден, в който работи, му се брои за пенсия, осигурен е за трудова злополука, осигурен е и здравно, ако нещо се случи по време на работа, което досега го няма”, подчерта Ивайло Калфин.

Във връзка с аргументите на БСП, че няма да бъде начислявана отпуска на работещите на еднодневни договори, Калфин запита как ще се случи това, ако един човек работи един ден и кой ще му я отпусне. „Това е абсурдно. Няма как да стане”, заяви той.

„Правата на хората, работещи в селското стопанство, ще са много по-защитени с текста, който предлагаме, отколкото са сега. Сега много хора не сключват договори, защото за един ден работа на черешовата градина, му се губят социалните придобивки. Сега това не се губи”, поясни социалният министър.

„Това е един от начините да създадем работни места. Дали са три, пет или един ден, не мисля, че е най-важното”, каза още Ивайло Калфин.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини