Поставиха началото на „Пролетен фестивал за съвременното изкуство“ с изложбата „Стаички“

Полиция блокира част от центъра на София заради вечното дерби в събота

Старозагорци ще посрещнат тържествено Благодатния огън от Ейрусалим

Масло от кило марихуана по 1500 лв. спринцовката продавала разбитата наркогрупа от Варна

По-високи наказания за разрушители на дюни По-сурови мерки и за нападателите над медици, пробационни служители и по хулигански подбуди

Дневен център подреди великденска изложба базар в Монтана

Двама мъже са задържани за производство на наркотици в Плевенско и Врачанско

Илияна Йотова разговаря с чуждестранни студенти от български произход в Пловдив

Дават на съд бабаит, убил мъж на улица във Вършец

Прокурори отчитат скок на актовете за данъчни престъпления и наркотици

13 задържани за разпространение на дрога при спецакция във Варна

Прокуратурата: Материалите за Бенчо Бенчев се превеждат Очаква се до края на май разследването да приключи с прецизирани обвинения

Лавров: САЩ се намесват по безцеремонен начин в проекта за „Северен поток 2“

Две общини във Варненско са увеличили населението си

Братя Пантелееви – магьосници в класиката

Калфин: Правата на работещите в селското стопанство ще са много по-защитени

Хората, работещи в селското стопанство, ще са много по-защитени с текста, който предлагаме, отколкото са сега. Това заяви вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин от парламентарната трибуна по темата за промените в Кодекса на труда отнасящи се за еднодневните трудови договори за селскостопанските работници.

„Изглежда допълнително просветление е дошло и сега има неразбиране. Този текст не е импровизация, продукт на нескопосана работа. Този текст е подкрепен от синдикати, работодатели”, изтъкна Калфин, обръщайки се към депутатите от БСП като добави, че тук става въпрос за нещо специфично. „Ако ви попитам във вашия регион как се обработва и добива реколтата, дали сте готови да отговорите? Дали тогава, когато се наемат хора на социални помощи и не сключват договори, за да не си ги прекратят, не е социална експлоатация?”, попита Калфин.

По думите му и работодателите имат интерес от тази промяна, защото сключвайки този договор, работниците са застраховани. „Държавата има интерес, защото по тези договорите се плащат осигуровки. Брои му се за пенсия и този ден, в който работи, му се брои за пенсия, осигурен е за трудова злополука, осигурен е и здравно, ако нещо се случи по време на работа, което досега го няма”, подчерта Ивайло Калфин.

Във връзка с аргументите на БСП, че няма да бъде начислявана отпуска на работещите на еднодневни договори, Калфин запита как ще се случи това, ако един човек работи един ден и кой ще му я отпусне. „Това е абсурдно. Няма как да стане”, заяви той.

„Правата на хората, работещи в селското стопанство, ще са много по-защитени с текста, който предлагаме, отколкото са сега. Сега много хора не сключват договори, защото за един ден работа на черешовата градина, му се губят социалните придобивки. Сега това не се губи”, поясни социалният министър.

„Това е един от начините да създадем работни места. Дали са три, пет или един ден, не мисля, че е най-важното”, каза още Ивайло Калфин.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.