На 23 януари 2019 да почерпят

Мултикулти извращения на номинациите за „Оскар“ Етнически квоти и политически послания с “Черната пантера” и “Зелената книга”

ЕК алармира за БГ гражданството (обзор) Институцията е обезпокоена от схемите за предоставяне на паспорти срещу инвестиции

Палестинец е убит след израелска въздушна атака в Газа

Комисията одобри Преспанския договор, утре влиза в гръцкия парламент

Би Би Си: Дейвид Бауи е най-великият артист на ХХ век За най-велик лидер на ХХ век е избран Нелсън Мандела

Африка спасява Пирин с подписи, събрани от „зелените“ Преброяване на „еколозите” поиска бизнесът

Майк Помпео: Очаквам напредък в ядрените преговори със Северна Корея

Американският заместник-държавен секретар Уес Мичъл подаде оставка

ВМРО предлага: Доброволни отряди срещу циганската престъпност Настояват за „Данък лукс” и преизчисляване на старите пенсии

Водолази търсят потънало 15-годишно момче във водите на микроязовир край Пловдив Детето отишло да се пързаля върху замръзналия водоем, който се пропукал и го погълнал

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 23 януари 2019

Пешеходец е загинал на място, пометен от кола на входа на Бургас

Проф. Кантарджиев: Недоказуема е точната бройка на починалите от грип

Партенки и манерки продава армията Предлагат се и бичкии

Депутатите одобриха еднодневните трудови договори за сезонна селскостопанска работа

Народното събрание одобри еднодневните трудови договори за сезонна селскостопанска работа, съобщи „Фокус”. „За” гласуваха 118 депутати, 15 бяха против, а четирима се въздържаха.

С така приетите промени трудов договор за краткотрайна сезонна селскостопанска работа може да се сключва между работник и регистриран земеделски стопанин за работа за един ден, като това време не се признава за трудов стаж, а осигурителен.

С един работник може да се сключват трудови договори общо не за повече от 90 дни. Условията и редът за предоставяне, регистриране и отчитане на трудовите договори пред инспекцията по труда се определя с наредба на министъра на труда и социалната политика, съгласувана с управителя на Националния осигурителен институт и с изпълнителния директор на Националната агенция за приходите. Работниците се осигуряват при условия и по ред, установени в Кодекса за социално осигуряване и в Закона за здравното осигуряване.

При дебатите председателят на парламентарната група на „БСП лява България” Михаил Миков изтъкна, че не може да има трудов договор за един ден, а граждански. „Няма никакъв смисъл от този текст. Какво означава трудов договор за един ден – има ли право на отпуска работника, има ли в Кодекса на труда права? Това е правен абсурд и смятам, че няма никакъв смисъл да се сключват трудови договори за един ден”, обясни той.

Депутатът от Патриотичният фронт Димитър Байрактаров поясни, че с въвеждането се обезсмисля понятието трудов договор.

„Редно е да информирам, че премахването на понятието трудов стаж е юридически неприемливо. Така предлаганата редакция влиза в пълно противоречие на действащи членове на Кодекса на труда, което е недопустимо. Използвайки понятието еднодневен трудов договор, което е със срок на продължителност до 90 дни, е недопустимо и ще се обслужват олигархични интереси”, заяви Байрактаров. Той беше репликиран от съпредседателя на ПФ Валери Симеонов, който коментира, че на работника ще се удържат пари за пенсия, която няма да получи за времето, в което работи.

„Държавата трябва да е коректната и тези дни трябва да се признават”, подчерта Симеонов.

Светлана Ангелова от ГЕРБ обаче обясни, че за тези лица, за които е бъде сключен договор, ще бъдат осигурени за фонд пенсия и трудова злополука. „На тях ще им бъде признат осигурителен стаж. Времето ще им се признава и ще могат да получават пенсия на база внесените социални осигуровки. Има предвидени текстове да бъдат осигурени здравно в преходните и задължителни разпоредби”, каза още Ангелова.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.