На 24 април 2019 да почерпят

Елена Йончева: Моят свекър е управител на къщите, но преди да познавам това семейство, така че това е абсурдно

Китай демонстрира военноморска мощ Показа за пръв път най-новия си ескадрен миноносец

Вижте най-големите лафове на Емо Чолаков Дългогодишният водещ на БТВ напуска ефира на телевизията

Доналд Туск и Ангела Меркел разговаряха по телефона с Володимир Зеленски

Мехмет Акиф Алакурт ядоса турските жени

Бизнесът срещу саботажа на зимния туризъм Не можем да очакваме хората да се върнат след 4 часа чакане на лифта, категоричен е зам.-председателят на КРИБ проф. Николай Вълканов

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 24 април 2019

„Хемус” задминава Плевен след 3 години (обзор)

Сантра стана телевизионна водеща

Велико Търново домакинства националната дискусия „Общини БГ 2030“

Валентин Николов: В близко време ще бъдат прекратени договорите с американските централи в „Марица-изток“

Родител 1 и 2 в бланките за забавачка в София (обзор) Полетата бяха променени отново на “майка” и “баща”

Лютви Местан трябва да внесе гаранция от 10 000 лева до 25 април

ГЕРБ отстъпиха за адвокатските доноси

Депутатите одобриха еднодневните трудови договори за сезонна селскостопанска работа

Народното събрание одобри еднодневните трудови договори за сезонна селскостопанска работа, съобщи „Фокус”. „За” гласуваха 118 депутати, 15 бяха против, а четирима се въздържаха.

С така приетите промени трудов договор за краткотрайна сезонна селскостопанска работа може да се сключва между работник и регистриран земеделски стопанин за работа за един ден, като това време не се признава за трудов стаж, а осигурителен.

С един работник може да се сключват трудови договори общо не за повече от 90 дни. Условията и редът за предоставяне, регистриране и отчитане на трудовите договори пред инспекцията по труда се определя с наредба на министъра на труда и социалната политика, съгласувана с управителя на Националния осигурителен институт и с изпълнителния директор на Националната агенция за приходите. Работниците се осигуряват при условия и по ред, установени в Кодекса за социално осигуряване и в Закона за здравното осигуряване.

При дебатите председателят на парламентарната група на „БСП лява България” Михаил Миков изтъкна, че не може да има трудов договор за един ден, а граждански. „Няма никакъв смисъл от този текст. Какво означава трудов договор за един ден – има ли право на отпуска работника, има ли в Кодекса на труда права? Това е правен абсурд и смятам, че няма никакъв смисъл да се сключват трудови договори за един ден”, обясни той.

Депутатът от Патриотичният фронт Димитър Байрактаров поясни, че с въвеждането се обезсмисля понятието трудов договор.

„Редно е да информирам, че премахването на понятието трудов стаж е юридически неприемливо. Така предлаганата редакция влиза в пълно противоречие на действащи членове на Кодекса на труда, което е недопустимо. Използвайки понятието еднодневен трудов договор, което е със срок на продължителност до 90 дни, е недопустимо и ще се обслужват олигархични интереси”, заяви Байрактаров. Той беше репликиран от съпредседателя на ПФ Валери Симеонов, който коментира, че на работника ще се удържат пари за пенсия, която няма да получи за времето, в което работи.

„Държавата трябва да е коректната и тези дни трябва да се признават”, подчерта Симеонов.

Светлана Ангелова от ГЕРБ обаче обясни, че за тези лица, за които е бъде сключен договор, ще бъдат осигурени за фонд пенсия и трудова злополука. „На тях ще им бъде признат осигурителен стаж. Времето ще им се признава и ще могат да получават пенсия на база внесените социални осигуровки. Има предвидени текстове да бъдат осигурени здравно в преходните и задължителни разпоредби”, каза още Ангелова.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.