Файненшъл Таймс: Ципрас прие условията на кредиторите

Гръцкият премиер Алексис Ципрас изглежда ще приеме условията на кредиторите, които бяха на масата за преговори този уикенд, с малки изключения. Това съобщи кореспондентът на Financial Times Питър Шпигел, който твърди, че е видял писмото на гръцкия премиер, изпратено късно във вторник.

Текстът от две страници е бил изпратен до председателите на Европейската комисия, Международния валутен фонд и Европейската централна банка.

В полунощ на 30 юни срещу 1 юли изтече срокът за изплащане на дълга към МВФ, както и спасителната програма за Гърция.

Атина не преведе вноската си на фонда.

Според "Файненшъл тайм" писмото на гръцкия премиер може да послужи като основа за нов, трети спасителен пакет.

Ципрас пише, че Атина ще приеме всички реформи в системата на ДДС с едно изключение - специалната 30-процентова отстъпка от ДДС на гъцките острови.

Що се отнася до пенсионната реформа, премиерът иска поетапното увеличение на пенсионната възраст до 67 години до 2022 г. да започне през октомври, а не веднага. Ципрас иска специалните надбавки за най-бедните пенсионери да бъдат премахнати с по-бавен темп от този, предложен от кредиторите.

Според Питър Шпигел заради това ново предложение от Ципрас беше отложена и срещата на еврогрупата. Тя трябваше да започне по обяд, но сутринта беше обявено, че началото й ще бъде в 18.30 ч българско време.

"Гръцката република е готова да приеме това споразумение със следните поправки, допълнения или уточнения, като част от удължаване на изтичащата програма и от ново (трето) споразумение за кредит, за което днес беше отправено искане", пише в текста.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят