Вицепремиерът Марияна Николова ще бъде патрон на конференция, посветена на 575-годишнината от Варненската битка

Арестуваха младеж, умъртвил теле Непълнолетният злосторник удушил животното, докато се опитвал да го открадне

Обвиниха 27-годишен, буйствал в кръчма в Горна Оряховица

Посланикът на САЩ в Москва: Самолетоносачите в Средиземно море са „100 хиляди тона международна дипломация“ и сигнал за Русия

Ограничават движението на камиони над 12 тона в пиковите часове на 25 и 29 април

ООН: Повече цивилни афганистанци са убити от проправителствените сили, отколкото от талибаните

Съдът намали присъдата на бившия президент Лула да Силва

Данаил Кирилов: Трябва идентичност в режима на търсене на отговорност от “тримата големи“

Мъжът на Аня Пенчева изкачва Еверест с „Шушана”

Какъв е единственият начин съпругът ви да си спомни за годишнината от сватбата ви?

Главният прокурор взе на специален надзор разследването срещу Лютви Местан

Мария Габриел: ГЕРБ няма основания за повече тревожност, знаем как се носи отговорност

Изоставеното в Пловдив бебе е било в кашон, няма данни за родителите

Младен Червеняков, бивш посланик в Черна гора: Необходима е промяна в политиките на Балканите

Броят на задържаните за нападенията в Шри Ланка достигна до 58 души

Бойко Борисов: Пази боже да ни се наложи, има кой да ни защити

Убеден съм, че трябва да бъдем лоялни членове на НАТО и ЕС. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на блиц контрол за разполагането на тежко въоръжение и войски на територията на България.

„Мога да ви уверя, че съгласно нашия договор и членство, България влиза в задължителната зона за подкрепа и защита. Пази боже да ни се наложи, има кой да ни защити. Към този момент не приемаме, че има пряка заплаха срещу нас. Нека да се ограничим с ученията, които се провеждат. Външният министър полага големи усилия. Действително малко ги смъмрих с военния министър, защото когато чух, че има подобни танкове, тогава тръгнахме да обясняваме какво, защо и как са. Министрите са длъжни да ме информират“, заяви Борисов.

Борисов обясни, че безспорно международната обстановка е кризисна, дори по време на Студената война не е била такава. „Тогава имаше ясно регламентирани граници и двата пакта си знаеха местата. Сега се намираме в условия на финансови и икономически санкции и контрасанкции. Към днешна дата се носят огромни пасиви от всички с това дрънкане на въоръжения, защото нито тези 14 танка имат съществен принос или биха представлявали заплаха”, уточни Борисов и добави, че е нормално и стои зад това, което са казали министрите – нормално е нашите войски и военни да тренират, да се учат и да познават западните техники. Като учения те са такива.

„Деликатна е ситуацията, както и санкции. Не може да не подкрепяме санкциите, не случайни 28 премиери в ЕС ги подкрепиха, знаейки че ни носят загуби. Такава е необходимостта от съюзите, в които сме избрали да членуваме. Виждате натиска върху правителството за подмяната на въоръжението. Сигурен съм, че на Ангел Найденов многократно му е казано, че трябва да подменим техниката. В сегашната ситуация като икономика и държавата на база на социалните неравенства, изпитваме затруднения в бюджета. Като цяло подкрепям решенията и изказванията на президента”, поясни Борисов.

„Убеден съм, че трябва да бъдем лоялни членове на НАТО и ЕС, по смисъла на НАТО сме в този ангажимент и го изпълня”, подчерта той.

Той увери народните представители, че съгласно нашия договор и членство, България влиза в задължителната зона за подкрепа и защита. „Пази боже да ни се наложи, има кой да ни защити. Към този момент не приемаме, че има пряка заплаха срещу нас. Нека да се ограничим с ученията, които се провеждат. Външният министър полага големи усилия. Действително малко ги смъмрих с военния министър, защото когато чух, че има подобни танкове, тогава тръгнахме да обясняваме какво, защо и как са. Министрите са длъжни да ме информират”, коментира той.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.