Борисов: Русия не е враг, с никого няма да се караме

Не виждам към момента нищо, което да ви тревожи – нито като военна линия, нито като фронт, нито като отношения между България и Русия. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на блиц контрол, предаде „Фокус”. „Ние сме народи, които винаги са се обичали и като член на ЕС и НАТО 100% изпълняваме своите ангажименти", категоричен бе премиерът.

Борисов обясни, че няма причина да се смята, че Русия е враг. „Не толкова нашите интереси не се защитават, опитваме се да не накърним нечии чужди. Неслучайно Лукарски, Павлова, Петкова бяха в Москва и Петербург на различни форуми, прекрасно си работят по всяка линия. Какво ви кара да мислите, че сме приели руснаците за врагове”, попита Борисов независимият депутат Велизар Енчев. „С никой не се караме и няма да си обявяваме война”, отсече Борисов.

„Не виждам от всичките ми срещи да има тема на напрежение, която да касае България. Не сме троянски кон да правим нещо различно. Водим балансирана политика. Що се касае за Ислямска държава – не е много хубаво да се говори за терористите публично”, заяви той. И допълни, че „думата фронтова линия не е изобщо използваема днес. Не мога да коментирам кой какво е казал дали в Москва, Вашингтон и Брюксел. Въпросът ви щеше да е резонен, ако съм направил нещо различно от това. Не виждам към момента нищо, което да ви тревожи – нито като военна линия, нито като фронт, нито като отношения между България и Русия”.

Относно твърденията, че политолози и социолози са назначени в Министерство на отбраната, премиерът обясни, че е научил от Велизар Енчев и за отговори трябва да бъде попитан министърът на отбраната.

Борисов бе категоричен, че банкова криза в България няма. "Темата е винаги "дайте пари". През цялото време се стараем да сме финансово дисциплинирани. Винаги съм считал, че тези, които полагат усилия, трябва да са стимулирани. Всички еврофондове работят, парите си влизат в България. Приключихме плащанията и в земеделието. Благодарение на политическата воля на всички партии, това се случва. Банкова криза в България няма", заяви премиерът.

По думите му, българите вече са видели, че над 3 млрд. лева Фондът за гарантиране на влоговете в банките е изплатил. "Не искаме да създаваме истерия. Няма какво да се случи в България", добави Борисов. Той посочи, че ако има проблем това е изборът на ръководство на БНБ. "Хубаво е парламентът да положи усилия и да избере ръководство на БНБ", заяви Борисов. Той увери, че парите за българите в Украйна ще бъдат преведени. "Нито Агенцията на българите в чужбина, нито някой друг ме е информирал", посочи той.

"Виждате колко сме дисциплинирани в отговорите. В предишния мандат, когато беше обявен блиц контрола на Орешарски му задаваха по два въпроса. Както виждате не се оплакваме, а се стараем да бъдем конкретни и да отговаряме. Министрите нямат указания да правят нещо друго, всеки един се старае много по отговорите си. Няма тенденция да се отнасяме с неуважение към въпросите ви. Към толкова много парламентарни групи в НС, ние търсим съгласие от всички", обясни премиерът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия