Съвет по енергийна сигурност ще координира политиката в енергетиката (стенограма)

Съвет по енергийна сигурност към Министерския съвет ще координира националната политика в сектор енергетика и ще определя приоритетите на България в рамките на Европейския енергиен съюз. Решението беше прието на днешното правителствено заседание.

„Целта на създаването на въпросния съвет е да гарантира или поне да създаде предпоставките да водим интегрирана енергийна политика“, заяви по време на правителственото заседание вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев. По думите му, в състава на съвета в зависимост от конкретните нужди могат да бъдат канени и представители на работодателски и синдикални организации.

Ето пълния текст на стенограмата:

Точка 35

Проект на Постановление за създаване на Съвет по енергийна сигурност.

БОЙКО БОРИСОВ: Дончев!

ТОМИСЛАВ ДОНЧЕВ: Господин премиер, уважаеми колеги, енергийната политика отдавна не е секторна политика. Има много измерения в голяма част от ведомствата на състава на Министерския съвет.

Целта на създаването на въпросния съвет е да гарантира или поне да създаде предпоставките да водим интегрирана енергийна политика. В него са представени всички ведомства, които имат пряко или посредствено отношение към темата. Надявам се след създаването и регулярната му работа да имаме всички гаранции, че позициите на правителството вътрешно и най-вече във външно-политически план ще бъдат координирани адекватно с всички ведомства, които имат отношение към темата.

Като допълнение в състава на съвета в зависимост от конкретните нужди могат да бъдат канени и представители на работодателски и синдикални организации или в зависимост от темата, която се обсъжда и предвид интензивния диалог, който имаме с представители на различни организации в момента свързани с цената на електроенергията съвета може да бъде използван като институционална платформа за част от преговорите, които текат в момента.

БОЙКО БОРИСОВ: В този ред на мисли в петък в 10 часа ни е срещата със синдикатите, работодателите и по енергийната тема тези, които участват.

Приема се точка 35.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини