Достъпът на автомобили във варненските гробища става платен

Проект на наредба за гробищните паркове и погребално-обредната дейност във Варна предвижда платен достъп за автомобилите до всички гробища в морската столица. Освен това се въвежда контролно-пропускателен режим и видеонаблюдение на обектите.

(б. ред. - Платеният достъп на автомобили в Централните софийски гробища е въведен преди повече от 5 г. Таксата там преди повече от година бе увеличена, като в момента е 2 лв. за 2 часа престой в траурния парк.)

Вносител на проектонаредбата във Варна е зам.-председателят на общинския съвет и лидер на СДС в морската столица Янко Станев. Приемането на нова наредба въвежда изисквания към погребалната дейност, които са предвидени от Министерството на здравеопазването още преди 4 години, но общината все още не е въвела.

Станев заяви, че текстът предвиждащ платен достъп ще важи само след осигуряване на места за паркиране около гробищните паркове. Зам.-председателят на местния парламент прогнозира, че при обсъжданията този текст ще бъде прецизиран с условието, че ще се прилага само след изпълнението на определени условия.

Други важни промени, предвидени в общинската наредба са създаването на електронен регистър на гробните места във Варна, както и регистър на погребалните и каменоделски фирми, които осъществяват дейност на територията на общината. Частните траурни агенции ще са длъжни в двумесечен срок от приемането на наредбата да предоставят в общината редица документи за да бъдат вписани в регистъра. Те трябва да предадат списък със служителите си, регистрираните катафалки, документ за собственост или наем за помещение за прощаване с покойника, свидетелство за съдимост на управителя и други. Общинска комисия ще проверява предадените документи за съотвествие с изискванията и ще вписва или не погребалната агенция. Тези които не попаднат в информационния масив няма да могат да упражняват дейност на общинските гробища.

В проекта са регламентирани и кремацията и урнополагането. Документът предвижда забрана за извършването на рекламна дейност на гробищата. Сериозно са завишени санкциите за вандализъм в гробищните паркове, като нарушителите ще бъдат глобявани с от 500 до 5000 лв., доколкото деянието не е престъпление по смисъла на НК. Правоимащите, които не поддържат гробните места ще подлежат на глоба от 50 до 250 лв., а при повторно нарушение санкцията стига до 500 лв.

Проектът за наредба предстои да бъде обсъден на заседания на ресорните комисии на общинския съвет, на които ще бъдат поканени граждани и браншови организации на фирмите извършващи траурни услуги.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони