Унгария иска от Брюксел половин милиард евро обезщетние за охраната на границите

8 години решетки за рецидивист, изнасилил жена на улицата

“Тоалетна” зад храст на столичния площад “Света Неделя”

ЧСИ отива на съд за кражба на над 320 000 лв. от длъжници

Разследват палеж на кучкарник на зоозащитници

“Воля” реже Реформаторите и Бареков от избирателните комисии

Един от 10 българи вярва, че Истанбулската конвенция ще ограничи насилието върху жени 70% са срещу гей-браковете

Футболна България се прости с Георги Марков

Условна присъда за педофил, посегнал на 12-годишно момче

Община Разлог е първата община в България, която успешно интегрира регистъра на услуги, с което заслужи адмирации от Министерски съвет

Takeaway.com придоби BGmenu

Евродепутати: ЕС не може да наложи въвеждане на регистрираните партньорства в България

Борис Цветков: Абсурдно е да вдигаш двойна китайска стена от небостъргачи между “Дружба” и “Младост”

Почина 17-годишният младеж, който падна от третия етаж на дом за деца в Роман

Анита Мейзер с нова версия пред съда – мъжът й се самоубил, докато купувала яйца Аз съм единствената осъдена за подкуп на думи, каза скандалната миска

Уолстрийт джърнъл: Има 5 сценария за развръзка на кризата с Гърция

Развръзката с кризата в Гърция може да се разреши по общо пет сценария, твърди европейският редактор на “Уолстрийт джърнъл” Стивън Фидлър. Нещата са различни – от съхраняване на Гърция в Еврозоната до въвеждането на плаваща драхма, твърди изданието.

Сценарий №1

Атина отстъпва пред повечето искания на кредиторите, за да може да се ползва целия финансов резерв на Евросъюза. При това европейците ще преструктурират части от гръцкия дълг. При този вариант ущърбът за гръцката икономика ще е минимален.

Сценарий №2

Гърция тръгва по пътя на Черна гора: ще се намира извън Еврозоната, но ще съхрани еврото като валута. Тази перспектива се явява най-вероятна, но пък е най-лошият вариант за развитието на страната. Съхранявате на еврото обаче изключва достъп до ресурсите на Европейската централна банка. И в същото време ще лишат местната власт от възможността да влияе на икономиката, използвайки монетарна политика. Този подход ще е доста вреден за местните производители вътре в страната.

Сценарий №3

Гърция може и да направи нова валута, но трудно ще я върже към еврото. Така постъпи Естония след краха на СССР. Системата на валутен съвет ще значи пускане на драхми само в съответствие на обема на международните резерви.

Сценарий №4

Паралелно въвеждане на драхмата и еврото. Втората валута ще служи като средство и за международни плащания и за намаляване финансовото напрежение вътре в страната. С течение на времето драхмата ще измести еврото от вътрешния пазар.

Сценарий №5

Създаване на нова, напълно конвертируема драхма. Тя обаче веднага девалвира, а банковата система няма да издържи подобно напрежение. В дългосрочна перспектива означава ръст на експорта и постепенно възстановяване на конкурентоспособността на икономиката.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.