След Гърмен и Осиково въстана, не иска ромите от кв. Кремиковци

Напрежението в района на Гърмен ескалира след като в сряда общинския съвет на града се опита на извънредна сесия да намери варианти за подслон на ромите от кв.Кремиковци,чийто незаконни домове бяха съборени.

Кметицата Минка Капитанова е внесла няколко предложения за обсъждане.
Единият от вариантите за подслон на бездомните жители на гърменския квартал е закритото училище в село Осиково.

Преди време там бяха настанени няколко семейства сирийски бежанци, които след няколкомесечно пребиваване заминаха за Германия. В момента базата, която е пригодена за живеене, е свободна.

В бившето училище в село Скребатно също има добри условия за приютяване на ромски фамилии.

Разбрали за намеренията на общинските съветници, между 60 и 70 жители от Осиково излязоха на протест и окупираха сградата на кметството в Гърмен. Те събраха набързо над 300 подписа и се обявиха против настаняването на ромите при тях.

Историята започна силно да прилича на тази с клана Зрънкови от Видин, които месеци наред обикаляха различни населени места и никой не искаше да ги приеме.

Вариантът за училището в село Скребатно също е несигурен, защото и там жителите стягат опълчение.

Ромите също недоволстват, защото не искат да бъдат заселвани в друго населено място, желанието им е да останат в кв.Кремиковци при роднините си.

Общинари и социални работници изпаднаха в патова ситуация, напрежението в Гърмен нараства,а полицията отново засили мерките за охрана, остават да следят за реда.

Общинският съвет взе решение да призове президента, Народното събрание и Министерския съвет за помощ,защото не знаят как да реагират и същевременно да запазят мира.

Междувременно протестиращите от Гърмен направиха отново протестно шествие на което погребаха символично законите в България. Те настояват веднага да се бутнат и останалите незаконни ромски къщи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини