Увеличиха на 2 години затвор присъдата на Ахмед Муса (обзор)

Пловдивският апелативен съд увеличи в сряда от 1 на 2 години затвор при първоначален строг режим присъдата на Ахмед Муса Ахмед за разпространение на антидемократична идеология, насаждане на омраза и участие в нерегистрирана организация.

Имамът от частната джамия в квартал "Изток" в Пазарджик, който е в следствения арест по друго обвинение, обжалва пред Апелативния съд присъдата си от 2014 г. от Пазарджишкия окръжен съд от 1 година лишаване от свобода и 5000 лв. глоба с надеждата, че ще бъде оправдан. Вместо това ефективната му присъда бе удвоена. "Ще обжалваме на по-горна инстанция", декларира защитникът на Ахмед Муса адвокат Елвира Панкова.

Тричленният състав на Пловдивския апелативен съд с председател Евдокия Кемалова освободи обаче от наказателна отговорност и обяви за невинни имамите на Сърница Саид Мутлу и на Велинград Абдуллах Салих, но им наложи глоби съответно от 4000 лв. и 3000 лв. На първа инстанция Мутлу получи условна присъда от 1 година и 3000 лв. глоба, а Салих - 10 месеца условно и 3000 лв. Присъдите на другите имами остават непроменени -деветима от тях са с административни глоби от по 2000 лв., а Али Ходжа е санкциониран с 3000 лв. Освен това те ще трябва да заплатят и по 206 лв. разноски по делото в Пловдивския апелативен съд.

На заседанието в Пловдивския апелативен съд, на което бяха прочетени присъдите на 13-те имами, присъстваше и главният мюфтия Мустафа Хаджи.

"Този процес е дискриминация спрямо мюсюлманите в България. Ще започнаем със случая Брюксел", заяви Мустафа Хаджи. Имамът на Велинград Абдуллах Салих бе доста по-рязък от главния мюфтия и заяви, че целият съдебен фарс е скалъпен от прокуратурата и медиите. Адвокат Васил Василев, който защитаваше шестима от подсъдимите имами, се закани, че ще обжалва присъдите в Европейския съд в Страсбург.

Преди произнасянето на присъдата по делото за проповядване на антидемократична идеология срещу имамите от Пазарджик членове на ВМРО раздаваха баклава на всички влизащи в Съдебната палата в Пловдив в памет на жертвите на все по-засилващия се и разрастващ се радикален ислямизъм по света. "По стар християнски обичай раздаваме баклава за покой за загиналите на плажовете в Тунис, жертвите в редакцията на френския вестник "Шарли Ебдо", стотиците убити в Нигерия, на двамата отдавна забравени български шофьори, които преди години бяха обезглавени в Ирак, и на всички жертви на радикалния ислям. У нас той се разпространява от сектата "Ал Аллах ал Ислями", чиито поддръжници очакваме да бъдат осъдени", заяви Александър Сиди, лидер на ВМРО-Пловдив.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини