28-годишна помете с колата си 2 патрулки и рани двама полицаи

Йорданка Фандъкова: Очаквам час по-скоро да се възстанови дейността на администрацията в „Младост”

Валдис Домбровскис ни похвали за ниския външен дълг

Банско събра 900 000 лева от туристически данък

Бургас се готви да посрещне стотици важни гости за домакинството на Европейския морски ден

Цял римски град откриха археолози по бъдещето трасе на “Струма“ край Благоевград

КАТ провери 1100 автобуса и откри 200 нарушения

Почина младият мъж, който се простреля в главата в подземен паркинг в Бургас

Нови 13 тома доказателства срещу кметицата Иванчева за подкупа

Парламентът избра четирима нови членове на КЕВР

Метеоролозите от БАН: Без оперативна работа не може да има никаква научна работа

Калоян Паргов: Ще се борим за победа на следващите местни избори

Очила подпалиха и унищожиха „Голф”

Продължава издирването на 64-годишния мъж от село Габаре

Горанов: 13 български общини са с финансови затруднения 21 са отпаднали от "черния списък" на МФ

Увеличиха на 2 години затвор присъдата на Ахмед Муса (обзор)

Пловдивският апелативен съд увеличи в сряда от 1 на 2 години затвор при първоначален строг режим присъдата на Ахмед Муса Ахмед за разпространение на антидемократична идеология, насаждане на омраза и участие в нерегистрирана организация.

Имамът от частната джамия в квартал “Изток” в Пазарджик, който е в следствения арест по друго обвинение, обжалва пред Апелативния съд присъдата си от 2014 г. от Пазарджишкия окръжен съд от 1 година лишаване от свобода и 5000 лв. глоба с надеждата, че ще бъде оправдан. Вместо това ефективната му присъда бе удвоена. “Ще обжалваме на по-горна инстанция”, декларира защитникът на Ахмед Муса адвокат Елвира Панкова.

Тричленният състав на Пловдивския апелативен съд с председател Евдокия Кемалова освободи обаче от наказателна отговорност и обяви за невинни имамите на Сърница Саид Мутлу и на Велинград Абдуллах Салих, но им наложи глоби съответно от 4000 лв. и 3000 лв. На първа инстанция Мутлу получи условна присъда от 1 година и 3000 лв. глоба, а Салих – 10 месеца условно и 3000 лв. Присъдите на другите имами остават непроменени -деветима от тях са с административни глоби от по 2000 лв., а Али Ходжа е санкциониран с 3000 лв. Освен това те ще трябва да заплатят и по 206 лв. разноски по делото в Пловдивския апелативен съд.

На заседанието в Пловдивския апелативен съд, на което бяха прочетени присъдите на 13-те имами, присъстваше и главният мюфтия Мустафа Хаджи.

“Този процес е дискриминация спрямо мюсюлманите в България. Ще започнаем със случая Брюксел”, заяви Мустафа Хаджи. Имамът на Велинград Абдуллах Салих бе доста по-рязък от главния мюфтия и заяви, че целият съдебен фарс е скалъпен от прокуратурата и медиите. Адвокат Васил Василев, който защитаваше шестима от подсъдимите имами, се закани, че ще обжалва присъдите в Европейския съд в Страсбург.

Преди произнасянето на присъдата по делото за проповядване на антидемократична идеология срещу имамите от Пазарджик членове на ВМРО раздаваха баклава на всички влизащи в Съдебната палата в Пловдив в памет на жертвите на все по-засилващия се и разрастващ се радикален ислямизъм по света. “По стар християнски обичай раздаваме баклава за покой за загиналите на плажовете в Тунис, жертвите в редакцията на френския вестник “Шарли Ебдо”, стотиците убити в Нигерия, на двамата отдавна забравени български шофьори, които преди години бяха обезглавени в Ирак, и на всички жертви на радикалния ислям. У нас той се разпространява от сектата “Ал Аллах ал Ислями”, чиито поддръжници очакваме да бъдат осъдени”, заяви Александър Сиди, лидер на ВМРО-Пловдив.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.