Нинова: Отговорните за кражбите от оградата да бъдат наказани

Софийският градски съд пусна предсрочно от затвора мъжа, който уби с джипа си 6-годишно дете в Панагюрище Решението ще бъде обжалвано

Жена се оплака, че е отвлечена и изнасилена Лекари не откриха следи от насилие

Корея похарчи над 220 000 долара за тридневната визита на сестрата на Ким Чен-ун

Малките старозагорски математици спечелиха 11 медала в Тайланд

ВСС купува два апартамента

Ангела Меркел осъди смъртта на цивилни граждани в Сирия

Закъсал ТИР затвори пътя Варна-Добрич

Учени откриха ген, който предизвиква непоносимост към алкохола

Пловдивското земетресение усетено и в Благоевград

Кандидати без образование напират за приемни родители

Кола удари ученик в Шумен

Уютният огън в камината е вреден за здравето

Земетресението край Асеновград – второ по сила в Eвропа

Разкриват 500 работни места в Шуменско

Ципрас: Да гласуваме срещу “безсрамниците” в Европа

Със закъснение от час и половина, което не бе обяснено, започна обръщението на премиера на Гърция Алексис Ципрас към нацията. Той започна с констатацията, че страната се намира в условията на финансова блокада след като банките бяха принудени да затворят поради липса на ликвидни средства, съобщава БГНЕС .

Гръцкият премиер заяви, че запазва насрочения за 5 юли референдум и призова сънародниците си да гласуват срещу предложения план на международните кредитори.

В обръщение пред нацията Ципрас нарече Европа “безсрамници” заради затварянето на гръцките банки.

Премиерът отново прикани гърците да гласуват с „не” на предстоящия референдум за приемане на условията на кредиторите. Според него, само така ще може да се случи справедлив диалог между страната и кредиторите.

Алексис Ципрас бе категоричен, че изхвърлянето на Гърция от еврозоната е блъф, който се използва, за да се притиска правителството и да се сблъска то с хората.

Гърция продължава с преговорите, иска да остане в Европа, заяви гръцкият премиер.

Той изрично подчерта, че гласуването на 5 юли не е допитване за оставане в еврозоната, като заяви, че гласуването с “не” означава “връщане към европейските ценности”.

“Ние ще направим избор в полза или не на конкретното споразумение с мерките на кредиторите”, уточни той. Ципрас увери гръцкия народ, че правителството възнамерява да постигне споразумение с партньорите при жизненоважни условия и перспективи. Провеждането на референдум в Гърция за приемане на условията кредитора преследва целта да се избегнат рискове за страната, допълни още той.

“Ние искаме да се избегне риска за Гърция за постигане на по-добро бъдеще за страната ни”, допълни министър-председателят.

“Оставаме на масата за преговори. Ако днес Еврогрупата ни даде положителен отговор, веднага ще продължим напред”, каза още Ципрас. Според него резултатите от референдума ще му позволят да продължи мандата си, а има и вероятност след него Гърция да получи по-добри предложения. “След насрочването на референдума получихме по-добри предложения. Никога не съм очаквал демократична Европа да се обяви срещу организиране на референдум. Истински срам е, че ни бяха затворени банките, само заради това, че позволихме на народа да каже какво мисли”, каза още Ципрас и припомни, че е бил кандидат за председател на ЕК. “Европа трябва да спре да бъде недемократична”, заяви той.

Премиерът се опита да успокои съгражданите си, които са в паника поради затворените банки вече трети ден. “Хората няма да загубят заплатите, пенсиите или спестяванията в банките”, посочи още Ципрас.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете