Томас Лафчис: Гърците няма да паднат в пропастта

МВФ създава голямо напрежение и трябва да отпадне от преговарящата Тройка

На общество, стигнало до икономическо и социално дъно, е останало само достойнството

- Г-н Лафчис, ако се придържаме към гръцката поговорка „Зад теб скала, пред теб - пропаст“, коя посока ще изберат вашите сънародници?

- Мисля, че в никакъв случай гърците няма да паднат в пропастта. Оптимизъм ми дава историята на гръцкия народ, която е съпътствана от доста сериозни моменти, от които винаги са излизали победители. Те няма да загубят достойнството си, което единствено им е останало след последните 5-6 г. на тежка криза.

- Какви са настроенията сред вашите близки и познати в Гърция - отчаянието и шокът или надеждата надделява?

- Повече са шокирани и стреснати от ситуацията в момента. Не толкова уплашени и отчаяни. Отчаяни бяха миналата година, когато предишните правителства изпълняваха стриктно нареждането на т.нар. европейска Тройка (съставена от Еврокомисията, Европейската централна банка и Международния валутен фонд - б.р.), която реално замества правителството в Гърция и доведе до пълен крах икономиката и до обедняване на цялото население, най-вече на ниските слоеве.

- Само Тройката ли е виновна? Управлението на страната не носи ли отговорност за краха на Гърция?

- Управлението със сигурност има вина да се натрупат тези огромни заеми. Но през последните пет години на криза Тройката определяше абсолютно всичко - бюджет, излишъци, разходи. Сигурно в миналото има доста основания за обвинения, но те не могат да бъдат отправени към сегашното правителство, което се опитва да измъкне страната от тресавището. А известно е, че колкото повече мърдаш, толкова повече затъваш.

- Имат ли резон обвиненията, че гърците са прекомерно разглезени от високи заплати, пенсии, добавки, а на всичкото отгоре били и мързеливи?

- Това е теорията на германците. Гърците не работят по-малко, отколкото хората в други европейски държави. За да оцелеят, голяма част работят на две места. А колкото до високите пенсии, ще ви дам следния пример. Мой гръцки колега, бивш футболист, се пенсионира като учител по физкултура с пенсия от 930 евро. Друг колега - австриец, се пенсионира също като преподавател по физкултура, само че пенсията му е 3700 евро. Виждате разликата каква е. Така че обвиненията са прекомерни и не отговарят на истината. Въпросните добавки ги получава най-ниското съсловие - хора, които имат доходи под 5000 евро на година. 13-ата заплата отдавна беше орязана. А и тя отчасти компенсираше ниските възнаграждения и се даваше само за Великден и Коледа. Все пак Гърция има огромни традиции в православието. Не е истина, че гърците са мързеливи и получават прекалено много пари.

- Според председателя на Европейския парламент Мартин Шулц основният въпрос на предстоящия референдум ще е: „Евро или не?“

- Не мисля, че тази формулировка е правилна. Гърците трябва да отговорят на въпроса дали приемат унизителните условия, които им поставя преговарящата Тройка. В програмата на СИРИЗА основното е, че няма да допуснат повече извиване на ръцете, изнудване и унижение на гръцкия народ. Ако приемат тези предложения, това ще е политическо самоубийство и на лидера, и на партията. Ако не изпълнят това, за което са избрани преди 5 месеца и не се борят срещу случващото се през последните пет години, приключват като политици. Така че референдумът не е дали ще бъдем в Европа и в еврозоната, а да се даде отговор на тези чиновници, които преговарят с гръцкото правителство, че не може да има повече унижения. Защото на едно общество, което е стигнало дъното - икономическо и социално, му е останало едно-единствено нещо - достойнството и то няма да се лиши от него.

- Според последни социологически проучвания 66% от гърците искат да останат в ЕС. Такива ли са и вашите впечатления?

- Повечето гърци искат да бъдат в Европа. Но в коя Европа? Европа на гладните и безработните в южната част или на богатите и арогантните в северната й част. Със сигурност преди влизането си в еврозоната южните страни имат поне два пъти по-голям икономически ръст. И това са изследвания на МВФ. Не е случайно, че днес в блатото са потънали Италия, Испания и Португалия. Така че мечтите на хората да живеят в обединена Европа и в един общ дом не се сбъднаха. Това, че свободно се придвижваш, не означава, че можеш свободно да работиш. Знаете колко трудно чужденците си намират работа в развитите европейски страни, защото са подложени на дискриминация. Хората искат да останат, но в една по-различна Европа.

- Нобеловият лауреат по икономика проф. Пол Кругман твърди, че въвеждането на единна европейска валута е грешка и препоръчва гърците да гласуват срещу еврото. Споделяте ли подобно мнение?

- Убеден съм, че политическите лидери, които въведоха еврото преди години, не са били толкова компетентни, че да предвидят бъдещето на тази единна валута. Виждаме как навсякъде, където се въвежда еврото, има срив на икономиката и обезценяване на средствата. Когато в Гърция въведоха еврото, 1 кг домати струваше 100 драхми, (евроцента), на следващия ден беше 1 евро. Минералната вода от 50 драхми (цента)отиде на 50 цента. Абсолютно всичко скочи. Има изключително много неща, които трябва да се променят в еврозоната, ако искат еврото да оцелее като валута.

- Как ще приключи банковата ваканция, която създава усещане за несигурност?

- Преди 25 г. имаше стачка на банковите служители и 35 дни бяха затворени всички банки в Гърция. Тогава народът оцеля, икономиката също. След като президентът на ЕЦБ Марио Драги преди няколко месеца каза, че каквото и да се случва, те ще подпомагат банките, въпросът е кое накара него и институцията му да предприемат мерки и да не финансират в момента банковата система на Гърция, което води до този срив. Разбира се, през последните седмици всеки ден се теглеха по 4-5 млрд. евро от влоговете. Няма банкова система, която може да издържи, но нали ЕЦБ е за това - да подкрепя финансова система. Никой не спори, че заемите трябва да бъдат платени, въпросът е, че този кредит в момента не е реален и не може да бъде изплащан, ако не се предприемат сериозни мерки. Само така гръцката икономика може да си стъпи на краката и след това да изплаща тези средства.

- За тези мерки не трябваше ли да допринесе с реформи и правителството на Ципрас?

- Мерките, които въведе Тройката преди 5 г., бяха катастрофални. Те орязаха тотално приходите на хората, социалните разходи и с нищо не помогнаха на икономиката. Това, което предлага правителството, е по-различно - да бъдат обложени по-богатите фирми и граждани с допълнителен данък, за да може да се преодолее кризата. Само с мерките, които гръцкото правителство предлага, след 2 години ще се получат в повече около 9 млрд. евро. Не знаем какво е предложил председателят на ЕК Юнкер във вторник вечерта, но сигурно има много положителни неща, които може да се разискват... Най-лошото е, че ако не се намери разрешение, в което аз се съмнявам, потърпевш ще бъде гръцкият народ. Но всъщност гърците няма какво да загубят повече.

- Ще оцелее ли популисткото правителство на Ципрас?

- Аз не употребявам думата популистко, защото единственото, което са обещали, е, че ще се борят докрай. Те не са обещавали, че няма да плащат заеми или ще дават по 5 хил. евро заплати. Както в България има политици, които обещават невъзможни неща. Тук не говорим за популизъм, а за преструктуриране на кредита, за да могат хората да имат по-достоен живот. Да не им се намаляват и без това силно орязаните пенсии и възнаграждения. Да не забравяме, че по заръка на Тройката бяха съкратени 350-400 хил. държавни служители, безработицата стигна 26-27%, а младежката надвишава 50%.

- Кой ще отстъпи?

- Отстъпките ще бъдат взаимни, но по-големи ще са от страна на ЕС. Те разбират, че мерките са унизителни. От друга страна, гръцкото правителство ще отстъпи, но с достойнство, за да не го обвинят, че е обещало нещо, а не го е изпълнило. А има и нещо интересно - желанието на гръцката страна е да бъде елиминиран МВФ като участник в преговорите. Гърция смята, че това е брънката, която създава най-голямо напрежение. Не знам обаче доколко това желание е изпълнимо.

Нашият гост:

Томас Лафчис е роден през 1958 г. в София в семейство на гръцки емигранти. От 1991 до 1999 г е президент и собственик на футболен клуб “Левски София”.

Кариерата му като футболист започва в “Черно море”, където е вратар. През 1977 г. е взет от “Левски” и печели купата на България. През 1981-1983 г. пази за ОФИ - Крит. През 1983-а подписва договор за 2 г. с “Панатинайкос” и печели титлата и националната купа. След това играе в Белгия и отново за ОФИ. Слага край на спортната си кариера през 1989 г.

Днес Лафчис е български и гръцки бизнесмен. Женен е за Вяра Анкова, генерален директор на БНТ. Двамата се радват на многодетно семейство.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта