Царица Елеонора се поболява на фронта Дължим спасяването на Боянската църква на втората съпруга на Фердинанд

На 25 април 2018 да почерпят

Д-р ист. Николай Панайотов: Притежаваме единствената в света колекция от ритуални ножове за обрязване Откритият във Варненския халколитен некропол „златен фалос“ всъщност е предпазител /превръзка/ след обрязването

Пускат ток на най-богатите Електрическото „сърце” на най-луксозния SUV издържа 50 километра

Германският министър на външните работи нарече Асад “безчовечен” в реч в ООН

Полицията спря шествията на феновете

Тома Биков: ГЕРБ не се страхува от президента

Ген. Румен Миланов: Колкото по-шумен е един арест, толкова повече грешки се допускат

Арестуваха босненски гражданин с автомобил, пълен с оръжия в Италия

Еманюел Макрон: Франция и САЩ ще работят за ново ядрено споразумение с Иран

Съвместна проверка на плаж „Делфин“ направиха експерти от РИОСВ – Бургас и Министерството на туризма

Лиляна Павлова: Готови сме за клуба на развитите страни

Виетнамците се завръщат Десетки студенти от далечната страна ще се трудят в "Албена"

България, Румъния, Гърция и Сърбия формират работни групи за ускоряване на инфраструктурните проекти на Балканите

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 25 април 2018

Кабинетът даде заден за приватизацията на болници

Кабинетът “Борисов 2” даде заден за възможността за приватизация на болници, която се предвижда в здравната реформа “Москов”. След среща с шефовете на парламентарните сили сутринта, в присъствието на премиера Бойко Борисов здравният министър Петър Москов е поел ангажимент, че ще оттегли онези поправки в закона за лечебните заведения, които дават зелена светлина на продажбата на държавните болници.

В замяна обаче правителството ще очаква широка парламентарна подкрепа, за да се “реформира максимално здравния сектор”, обяви Борисов, който сам съобщи за намерието на Москов.

Кабинетът одобри идеята държавните болници да бъдат извадени от забранителния списък преди месец, но възможността лечебните заведения да бъдат приватизирани не се хареса както на депутати от управляващите партии, така и на техни колеги от опозицията. За да търсят подкрепа за реформата вчера сутринта Борисов и Москов дойдоха на заседанието на председателския съвет на парламента. С тях бе и соцлианият министър Ивайло Калфин, който “събира гласове” в подкрепа на пенсионната реформа. Законопроектите, с които се покарват те, най-вероятно ще бъдат разглеждани тази седмица в пленарната зала.

Според запознати искането за оттегляне на текстове за приватизация на болниците е дошло от страна на БСП. Ако то бъде изпълнено, в левицата са склонни да подкрепят голяма част от идеите на Москов. Законопроектът предвижда сливането на болници и въвеждане на задължителна здравна карта.

Левицата използва блиц контрола, за да накара Борисов да потвърди, че възможността за проватизация на болници ще отпадне. Соцлидерът Михаил Миков заяви: “През 1999 г. беше дадена възможност за частен бизнес в здравеопазването. Парите се увеличиха над 1000 пъти, отделно 45 % с се плащат под масата, а народът е намалял с 2 млн. души. Усешането е, че с внасянето на този закон се създава ситуация, която работи в полза на частния бизнес в здравеопазването – търговията с живот и здраве”.

“В рамките на няколко години с по милиарди се качват разходите в здравеопазването. Над 4 млрд. лева харчим като държава, към 8 млрд. влизат в системата за болници, огромни суми. Течовете в касата, пътеките в частните болници са предмет на тази реформа”, отвърна му Борисов.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.