Делян Добрев: Реакцията на президента за събраните вземания от служебното правителство е заради данните, че при ГЕРБ сивата икономика намалява

Инерком: Изненадани сме от решението на КЗК

Топлофикация София и Булгаргаз се споразумяха за дълговете на общинското дружество

Над 20 пациенти изследвани с най-новия томограф в Търновско

73-годишен мъж изчезна в морето

Хванаха след гонитба три хлапета, откраднали и върнали автомобил

Министър Петкова за спряната сделка с ЧЕЗ: Държавата си е на мястото

Министър Петкова: Лъжа е твърдението на президента, че служебното правителство е събрало 1,6 млрд. лева просрочени вземания

15 тона негодни храни от месец чакат унищожаване

Парламентът на Македония прие Декларацията за членство в НАТО

Iron Maiden и Judast Priest подгряват Световното първенство по кану-каяк в Пловдив

Хванаха турчин, пренасял незаконно хормон на растежа за 36 000 лв.

Засилват контрола при транспортирането на животни в Сливенска област

Национален кризисен щаб ще заседава в БАБХ всеки понеделник

Андрей Бабиш: Европейският съюз се нуждае от промени

Кабинетът даде заден за приватизацията на болници

Кабинетът “Борисов 2” даде заден за възможността за приватизация на болници, която се предвижда в здравната реформа “Москов”. След среща с шефовете на парламентарните сили сутринта, в присъствието на премиера Бойко Борисов здравният министър Петър Москов е поел ангажимент, че ще оттегли онези поправки в закона за лечебните заведения, които дават зелена светлина на продажбата на държавните болници.

В замяна обаче правителството ще очаква широка парламентарна подкрепа, за да се “реформира максимално здравния сектор”, обяви Борисов, който сам съобщи за намерието на Москов.

Кабинетът одобри идеята държавните болници да бъдат извадени от забранителния списък преди месец, но възможността лечебните заведения да бъдат приватизирани не се хареса както на депутати от управляващите партии, така и на техни колеги от опозицията. За да търсят подкрепа за реформата вчера сутринта Борисов и Москов дойдоха на заседанието на председателския съвет на парламента. С тях бе и соцлианият министър Ивайло Калфин, който “събира гласове” в подкрепа на пенсионната реформа. Законопроектите, с които се покарват те, най-вероятно ще бъдат разглеждани тази седмица в пленарната зала.

Според запознати искането за оттегляне на текстове за приватизация на болниците е дошло от страна на БСП. Ако то бъде изпълнено, в левицата са склонни да подкрепят голяма част от идеите на Москов. Законопроектът предвижда сливането на болници и въвеждане на задължителна здравна карта.

Левицата използва блиц контрола, за да накара Борисов да потвърди, че възможността за проватизация на болници ще отпадне. Соцлидерът Михаил Миков заяви: “През 1999 г. беше дадена възможност за частен бизнес в здравеопазването. Парите се увеличиха над 1000 пъти, отделно 45 % с се плащат под масата, а народът е намалял с 2 млн. души. Усешането е, че с внасянето на този закон се създава ситуация, която работи в полза на частния бизнес в здравеопазването – търговията с живот и здраве”.

“В рамките на няколко години с по милиарди се качват разходите в здравеопазването. Над 4 млрд. лева харчим като държава, към 8 млрд. влизат в системата за болници, огромни суми. Течовете в касата, пътеките в частните болници са предмет на тази реформа”, отвърна му Борисов.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.