Последните останали в „Нотр Дам“ картини ще бъдат пренесени за реставрация и съхранение в Лувъра

В Сандански продават стоки-менте, полицията атакува търговски обекти

Поставиха началото на „Пролетен фестивал за съвременното изкуство“ с изложбата „Стаички“

Полиция блокира част от центъра на София заради вечното дерби в събота

Старозагорци ще посрещнат тържествено Благодатния огън от Ейрусалим

Масло от кило марихуана по 1500 лв. спринцовката продавала разбитата наркогрупа от Варна

По-високи наказания за разрушители на дюни По-сурови мерки и за нападателите над медици, пробационни служители и по хулигански подбуди

Дневен център подреди великденска изложба базар в Монтана

Двама мъже са задържани за производство на наркотици в Плевенско и Врачанско

Илияна Йотова разговаря с чуждестранни студенти от български произход в Пловдив

Дават на съд бабаит, убил мъж на улица във Вършец

Прокурори отчитат скок на актовете за данъчни престъпления и наркотици

13 задържани за разпространение на дрога при спецакция във Варна

Прокуратурата: Материалите за Бенчо Бенчев се превеждат Очаква се до края на май разследването да приключи с прецизирани обвинения

Лавров: САЩ се намесват по безцеремонен начин в проекта за „Северен поток 2“

Кабинетът даде заден за приватизацията на болници

Кабинетът “Борисов 2” даде заден за възможността за приватизация на болници, която се предвижда в здравната реформа “Москов”. След среща с шефовете на парламентарните сили сутринта, в присъствието на премиера Бойко Борисов здравният министър Петър Москов е поел ангажимент, че ще оттегли онези поправки в закона за лечебните заведения, които дават зелена светлина на продажбата на държавните болници.

В замяна обаче правителството ще очаква широка парламентарна подкрепа, за да се “реформира максимално здравния сектор”, обяви Борисов, който сам съобщи за намерието на Москов.

Кабинетът одобри идеята държавните болници да бъдат извадени от забранителния списък преди месец, но възможността лечебните заведения да бъдат приватизирани не се хареса както на депутати от управляващите партии, така и на техни колеги от опозицията. За да търсят подкрепа за реформата вчера сутринта Борисов и Москов дойдоха на заседанието на председателския съвет на парламента. С тях бе и соцлианият министър Ивайло Калфин, който “събира гласове” в подкрепа на пенсионната реформа. Законопроектите, с които се покарват те, най-вероятно ще бъдат разглеждани тази седмица в пленарната зала.

Според запознати искането за оттегляне на текстове за приватизация на болниците е дошло от страна на БСП. Ако то бъде изпълнено, в левицата са склонни да подкрепят голяма част от идеите на Москов. Законопроектът предвижда сливането на болници и въвеждане на задължителна здравна карта.

Левицата използва блиц контрола, за да накара Борисов да потвърди, че възможността за проватизация на болници ще отпадне. Соцлидерът Михаил Миков заяви: “През 1999 г. беше дадена възможност за частен бизнес в здравеопазването. Парите се увеличиха над 1000 пъти, отделно 45 % с се плащат под масата, а народът е намалял с 2 млн. души. Усешането е, че с внасянето на този закон се създава ситуация, която работи в полза на частния бизнес в здравеопазването – търговията с живот и здраве”.

“В рамките на няколко години с по милиарди се качват разходите в здравеопазването. Над 4 млрд. лева харчим като държава, към 8 млрд. влизат в системата за болници, огромни суми. Течовете в касата, пътеките в частните болници са предмет на тази реформа”, отвърна му Борисов.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.