Възстановиха движението през „Капитан Андреево“ и „Лесово“

Япония разшири търсенето на падналия изтребител F-35

Нов мощен циклон удари Мозамбик

Жертви и над 10 ранени при верижна катастрофа в САЩ (ВИДЕО)

Путин стана доктор хонорис кауза на Пекинския университет

Спряха преминаването през „Капитан Андреево“ и „Лесово“ заради проблеми със системата Пунктовете не обслужваха автомобили час и половина

Руското МВнР: ЕС ще остане най-важният партньор на Русия

Японският император се показа за последен път официално пред публика

Безплатни ваксини на деца поставят в 4 болници в София

Българка продаде картина за €10 000 на човек на Обама Любена Фокс е опозиция на консуматорския свят

1300 мигранти избягаха от център за задържане в Мексико

Валентина Александрова – нежната струна на „Филхармонията и Криско“

Шефът на полицията на Шри Ланка подаде оставка

Две момчета спасиха куче от водите на Тунджа

Експерт на ООН: Имаме 12 години да предотвратим климатичната катастрофа

Изборът на гуверньор може да е незаконен

Представители на бизнес средите и финансови специалисти са обезпокоени, че изборът на новия управител на БНБ може да се окаже незаконен. До тази ситуация ще се стигне, ако Конституционният съд (КС) потвърди, че процедурните правила при избора са противоконституционни. Това показва проучване на „ВМ Сървисис“ сред 3 фокус групи, във всяка от които са включени по 8 представители на ръководни позиции в големи фирми.

При проучването шефовете на компаниите са споделили, че ако се стигне до такава ситуация, всички решения и действия на управителя на БНБ може да се окажат нелегитимни. Представителите на бизнеса не одобряват възможността да бъде избран гуверньор при сегашните процедурни правила, тъй като ще вкарат нестабилност в централната банка. Преобладаващата част от анкетираните – 18 души, смятат, че правилата създават условия за задкулисие и политически манипулации. Преобладава мнението, че всички депутати трябва да могат да номинират кандидати за БНБ. Недоволство има и към необходимия за избора кворум, който е половината от присъстващите депутати. Така при минимум 121 народни представители за провеждането на пленарно заседание новият гуверньор може да бъде избран с гласовете само на 61 от тях.

18 от анкетираните представители на бизнеса посочват още, че бъдещият управител трябва да е професионалист от България, а не прехвален специалист от чужбина.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.