Изборът на гуверньор може да е незаконен

Представители на бизнес средите и финансови специалисти са обезпокоени, че изборът на новия управител на БНБ може да се окаже незаконен. До тази ситуация ще се стигне, ако Конституционният съд (КС) потвърди, че процедурните правила при избора са противоконституционни. Това показва проучване на „ВМ Сървисис“ сред 3 фокус групи, във всяка от които са включени по 8 представители на ръководни позиции в големи фирми.

При проучването шефовете на компаниите са споделили, че ако се стигне до такава ситуация, всички решения и действия на управителя на БНБ може да се окажат нелегитимни. Представителите на бизнеса не одобряват възможността да бъде избран гуверньор при сегашните процедурни правила, тъй като ще вкарат нестабилност в централната банка. Преобладаващата част от анкетираните - 18 души, смятат, че правилата създават условия за задкулисие и политически манипулации. Преобладава мнението, че всички депутати трябва да могат да номинират кандидати за БНБ. Недоволство има и към необходимия за избора кворум, който е половината от присъстващите депутати. Така при минимум 121 народни представители за провеждането на пленарно заседание новият гуверньор може да бъде избран с гласовете само на 61 от тях.

18 от анкетираните представители на бизнеса посочват още, че бъдещият управител трябва да е професионалист от България, а не прехвален специалист от чужбина.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес