Бивш депутат осъден за конфликт на интереси

Бившият депутат от ГЕРБ Емил Димитров е осъден за конфликт на интереси заради прокарване на лобистки закон. Върховният административен съд (ВАС) потвърди решението на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ). С него през 2013 г. бе установено, че като депутат в 41-вото народно събрание Димитров е внесъл промени в Закона за здравето и Закона за тютюна и тютюневите изделия, които отлагат забраната за пушене на закрито и забраняват продажбата на заготовки за цигари с филтър.

ВАС е установил, че пет дружества, в управлението и капитала на които участват съпругата, братът и родителите на Димитров („Табак Трейдинг Партнър“ООД, „Сиел София“ ЕООД,“Инчип -97“ООД,“Табак Логистик Груп“АД и „Симеон -2 „ООД), търгуват с цигари. Магистратите приемат за безспорно, че промяната в двата закона са в интерес на производителите и търговците на тютюневи изделия, каквито са дружествата на роднините на Димитров.

През 2012 г. КПУКИ установи, че бившият депутат е в конфликт на интереси. Административният съд-София отмени решението и посочи, че незаконно Димитров не е изслушан. КПУКИ обжалва, а ВАС посочи, че изслушване не е имало, понеже бившият депутат не се е явил.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право