Експерт: Очаква се ниските цени на топлоенергията да се задържат и през зимата

Очаква се ниските цени на природния газ и съответно на топлоенергията да се задържат и през зимния сезон. Това прогнозира енергийният експерт Христо Казанджиев от Българския енергиен форум пред „Фокус“.

Според него в дългосрочен план трябва да се ограничи максимално изкупуването на електроенергия на преференциални цени от онези топлофикации, които нямат високоефективно производство.

„Някои може би ще бъдат недоволни, но като цяло е много позитивно, че цената на природния газ спадна и оттам има пълното основание да се намали и цената за топлоенергията. Така че, ако някой персонално е недоволен, следва да поиска преразглеждане на решението или да се обърне за корекция към съответните институции“, коментира експертът.

Той допълни, че много от топлофикациите и понастоящем имат големи задължения главно към „Булгаргаз“ и би следвало да се въведе много по-строг ред за разплащане на предоставените стоки и услуги от топлофикациите на съответните доставчици.

„Същевременно, разбира се, собствениците на тези топлофикации трябва да направят необходимите инвестиции“, каза още Казанджиев.

Той коментира, че до края на тази година вероятно няма да се случи действителната либерализация на енергийния пазар у нас.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини