Родители искат увеличаване броя на учителите и възпитателите в детските градини в Бургас

Бойко Борисов в Сандански: Напълно готови сме за Шенген (обзор)

WWF или световната зелена мафия

Корнелия Нинова: Промяната в България е наложителна

Протест пред Народния Театър срещу Инстанбулската конвенция (СНИМКИ)

Етнографи показват изложба посветена на коня и каруцата Експозицията в музей „Етър” пренася във времето, когато каруцата е смятана за трабант, а файтонът за мерцедес

Студ и сняг усложняват обстановката на Балканите

Ирмена Чичикова: „Не ме докосвай” беше пътешествие и приключение

Бойко Борисов: Защо само ЧЕЗ да купим? Защо не купим и „Енерго Про” и ЕВН?

ККП иска премахване на конституционното ограничение от 2 мандата за президент Така Си Цзинпин ще може да се задържи на власт по-дълго

Човек е ранен, след като хеликоптер е извършил твърдо кацане в Арктика

Движението през прохода Шипка се ограничава заради честванията на 3 март

Откриха древен град под Солун

Психологът Магдалена Ангелова: Гласът е начин, по който бързо можем да достигнем до подсъзнанието на другия

ТИР с медицински материали се хвърли в дере Произшествието стана на главния път Велико Търново-Русе

От есента заработва зоополиция

“Със заповед от 25 юни 2015 година министърът на вътрешните работи създава организация за определяне на служители на МВР за работа по досъдебни производства по престъпления срещу животни и за престъпления на граждани, които не се упражнили контрол върху животни”. Това съобщи в Народното събрание евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев, предаде БГНЕС.

“С това решение на практика в България се поставя началото на зоополиция, която оттук – нататък да подпомогне разследванията, свързани с престъпления за осакатяване и убийства на животни”, каза Радев.

Според него статистиката е доста тъжна и откакто през 2011 година са създадени нормите в Наказателния кодекс разкриваемостта е много ниска. За 2012 г. регистрираните престъпления са 103, а разкритите от тях – 21. За 2013 г. са регистрирани 180, а са разкрити 30 престъпления. За 2014 г. са регистрирани 181, а само 35 са разкрити, обясни Емил Радев. “Трябва да има специализирано звено, което да успее да действа много по-бързо и организирано”, подчерта той.

Българското звено ще бъде създадено по модела на холандската зоополиция, добави Радев. Според статистиката посегналите на животни много често след това посягат и на хората, подчерта той и даде пример със случая с пребивания кон, който е бил изкупен от собственика. Същият човек след това е нападнал тъщата си с брадва и в момента го грози 10 години затвор.

“След тази важна стъпка ще се вдигне разкриваемостта и много хора, които биха попаднали в затвора за насилие над хора, ще попаднат там преди да са посегнали на човек”, каза Явор Гечев от “Четири лапи”. Цялото общество трябва да съдейства за добрата работа на зоополицията, призова той и обеща, че “Четири лапи” ще съдейства за обучения на служителите на МВР, които ще бъдат ангажирани за тази работа.

В областните дирекции на МВР ще бъде проведена специализация на един разследващ и един униформен полицай. Така общо около 60 служители на МВР ще представляват т.нар. зоополиция. Те ще продължават да изпълняват своите задължения и по други случаи, но при наличие на случай свързан с животни ще се захващат с него.

“До есента трябва да бъдат определени служителите и да се започне с тяхната специализация”, каза Емил Радев.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.