на 23 март 2018 да почерпят

Турски учебен изтребител се е разбил в централната провинция Невшехир

Туск: Личните данни на гражданите на ЕС трябва да бъдат напълно защитени

“Омония” дава Петев на съд

Културата на маорите привлича туристи в Нова Зеландия Коренните жители са 15% от населението в островната страна

Вижте снимки от заседанието на Европейския съвет в Брюксел

Вучич: Не съм доволен, че западните сили са твърдо решени да запазят независимостта на Косово

Бунтовници напускат Източна Гута след месец тежки боеве

6 коли се удариха на Северната тангента в София

Кодзиас кацна на летището в Скопие

Водещият адвокат на Тръмп по „руското разследване“ подаде оставка

Подпалиха колата на полицейски шеф във Враца Съседният паркиран автомобил също бил на ченге

„Зебри“ убийци дебнат на пътя (обзор)

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в петък, 23 март 2018

Няма престъпление от шефката на САС Административният ръководител Даниела Дончева не е упражнявала натиск при решаване на дело

Закриват седем паралелки в Русе, учениците не искат да учат информационни технологии

Седем паралелки по-малко ще има през новата учебна година в Русе, съобщи началникът на Регионалния инспекторат по образование Димитър Райнов пред БГНЕС.

Основно се закриват класове с изучаване на информационни технологии, което е изненада, тъй като това е специалност, която се търси на пазара на труда. Най-голям е напливът към природо-математическите, езиковите и икономическите профили в русенските училища.

За новата учебна година Регионалният инспекторат по образование в Русе е обявил 936 свободни места. Кандидатите обаче са с близо 200 души по-малко, което води след себе си и закриване на паралелки.

“Закриваме една много добра специалност в ПГ по облекло- конструиране и моделиране на облекло от текстил. Знаем всички, че на територията на областта и в Русе шивашката индустрия е много добре представена, но ето, младите хора не кандидатстват за тази престижна професия и тази паралелка повече не участва в класирането.В ПГ по туризъм също имаме затваряне на една паралелка, нямаше достатъчно кандидати, в ПГ по механотехника, в ПГ по електротехника в Русе също затвори паралелка , свързана с информатиката и компютрите. В СОУ “Христо Ботев”, профил технологичен със засилено изучаване на информационни технологии, също само четири кандидати на първо класиране, които не могат въобще да формират паралелка, и я закриваме”, обясни Райнов.

Най-желаните училища на територията на областта си остават Математическа гимназия “Баба Тонка”, Английска гимназия, СОУ за европейски езици, ПГ по икономика, а сега вече към тях се прибавя и СОУ “Васил Левски”, където се изучават китайски и японски. Наблюденията на образователните експерти сочат, че кандидатстването за дадена специалност се определя най-често от желанията на родителите, които често са непредсказуеми.

“Ако една година примерно имаме много желаещи за дадена професия или профил, там баловете скачат високо. Следващата година примерно училищата желаят да направят прием отново по този профил или специалност, но вече няма кандидати. Така че желанията на родителите не са трайни и не може да се разчита, че няколко поредни години ще имаме добър прием по определени профили или професии и специалности – говорим в професионалната мрежа”, коментира Райнов.

Родителите искат децата им да имат гарантирана работа след завършване, и то с добри доходи. Затова в момента има наплив към професиите на готвач, барман, фризьор и козметик. “Бизнесът трябва да предложи едно стабилно развитие на младия човек, стабилно заплащане, и оттам да има желание от младите хора или от семейството детето да го дадат да учи определена професия, защото ще очакват, че след 4 или 5 години ще има високо възнаграждение и сигурност в работата си”, казва началникът на инспектората.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.