Нелегален склад за взривове в Берковица разбиха спецполицаи

Полицаи от Монтана и служители на Специализирания отряд за борба с тероризма удариха три жилища в Берковица и иззеха от тях голямо количество взрив, боеприпаси и самодебни оръжия, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Монтана.

Спецоперацията започнала в сряда сутринта след сигнал за струпани нелегални експлозиви и пушкала в града под връх Ком. Униформени и криминалисти нахлули в апартамента на Йордан П. /67 г./ и открили 23 пресовки Амонит 6, два пакета с кафяво прахообразно вещество с надпис "Амонит", две метални кутии с надпис "Бездимен барут", купища огнепроводни шнурове, 25 медни капсул детонатори, 15 алуминиеви капсул детонатори, въздушна пушка "Славия" 630, 88 патрона различни калибри, 14 газ сигнални патрони, три цилиндрични метални тела наподобяващи цеви, на две от които са били монтирани ударно-спускателни механизми, както и оръжие с къса цев, на което е бил прикрепен пистолетен приклад.

Заради голямото количество взривни материали на мястото пристигнали и служители на спецотряда за борба с тероризма, които прибрали експлозивите. "Една пръчка амонит може да срине голяма сграда, толкова взрив ще отнесе половин Берковица", коментираха експерти.

Йордан П. е пенсиониран миньор и най-вероятно амонитът е откраднат от мините преди време, смятат криминалисти.

Малко по-късно полицаите претърсили и съседна къща собственост на Петър А. /68 г./, където е открита пневматична пушка без марка и сериен номер, пригодена за стрелба с патрони 22 калибър. Намерени са и 89 патрона. В дома на Боян М. /67 г./ на съседна улица пък са намерени и иззети части за огнестрелни оръжия - две нарезни цеви с ударник и изхвърляч за гилзи. Петър А. е бивш дърводелец, а Боян М. - бивш стругар - не е изключено да са изработвали нелегални огнестрални оръжия., смятат криминалисти.

Засега няма данни тримата да са извършвали незаконна дейност заедно, но случаят се разследва, заявиха от полицията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини